23948sdkhjf

Ny finsk storfabrik för hållbara fibrer

Finska fibertillverkaren Spinnova och brasilianska eukalyptusproducenten Suzano satsar 22 miljoner euro för att bygga en gemensam fabrik. Samtidigt går H&M in som ny partner.

Världens största trämassaproducent, Suzano, slår sig samman med textilutvecklaren Spinnova och bygger en gemensam fabrik för storskalig produktion. Spinnova ska stå för tekniken och Suzano leverera cellulosa från eukalyptusodlingar i Brasilien.

Fabriken, som ska vara klar 2022, läggs i finska Jyväskylä, där Spinnovas forskningsavdelning och pilotverksamhet finns. Verksamheten kommer att ägas och styras av ett nytt joint venture-företag som ägs till lika delar av Spinnova och Suzano.

– Alla ledande textilföretag letar efter vägar för att minimera sina utsläpp och ekologiska fotspår och bygga en cirkulär materialbas för sina produkter. Vi är ödmjuka och stolta över att snart kunna erbjuda varumärken våra nya, hållbara fibrer och textilier, säger Spinnovas CEO och delägare Janne Poranen.

Spinnova har, sedan starten 2009, utvecklat en metod för att producera textilfibrer av trä eller avfall från textil, vete eller korn, utan tillsats av skadliga kemikalier. Företaget använder enbart hållbara råvaror som till exempel FSC-certifierad trävara.

Tillverkningsprocessen kräver inga skadliga kemikalier och 99 procent mindre vatten än vad som går åt under normal bomullsproduktion. Produktionen alstrar minimala koldioxidutsläpp och den färdiga fibern innehåller inga mikroplaster. Spinnovafibern kan också återvinnas om och om igen och bryts snabbt ned biologiskt när den blir avfall.

Spinnova-materialen har senaste året utvecklats i samarbete med Bestseller, Marimekko och Bergans. I slutet av februari aviserade även H&M att man går in i partnerskap med Spinnova. 

– HM-gruppens ambition är att bli fullt cirkulära och vi letar konstant och aktivt efter nya vägar för att integrera hållbara material i våra varumärken. Vi ser att Spinnova har stort potential att möta flera av de hållbarhetsutmaningar vi står inför just nu, säger Mattias Brodin, ansvarig för H&M Groups innovationsavdelning.

Brasilianska Suzano är världens ledande producent av eukalyptusmassa och har sedan 1924 utvecklat en rad innovationer för eukalyptusodling. Företaget är en av Latinamerikas största pappersproducenter, har 35 000 direkt eller indirekt anställda och exporterar till över 80 länder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078