23948sdkhjf

H&M och Ikea bygger ny anläggning för att öka tillgången på mer hållbar textilfiber

Tree to textile, som ägs av H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest, investerar 275 miljoner kronor i att bygga demonstrationsanläggning för att öka tillgången på ny hållbar textilfiber i Sverige. Därtill skjuter Energimyndigheten till 77 miljoner kronor för att bära kostnaden på totalt 352 miljoner kronor för att bygga anläggningen hos Stora Ensos pappersbruk Nymölla i södra Sverige.

”Detta är ett avgörande steg mot kommersialisering av en ny hållbar textilfiber med skalbar teknik och låga tillverkningskostnader”, skriver aktörerna i ett pressmeddelande.

– Vår teknik har potential att minska textilindustrins miljöpåverkan avsevärt. Med våra ägares stöd, innovativa agendor, kunskap och storlek bedömer vi att TreeToTextile kan spela en viktig bidragande roll för att göra textilindustrin hållbar globalt, säger Sigrid Barnekow, vd, Tree to textile.

Byggnationen av anläggningen startar våren 2021 och produktionskapaciteten blir 1500 ton fiber per år.

Tekniken för att producera biobaserade textilfibrer med lägre miljöpåverkan till en attraktiv kostnadsnivå är nyframtagen. Den nya fibern är en regenererad cellulosafiber producerad av förnybar och hållbart framställd råvara från skogen.

Tree to textiles hållbarhetsprestanda bekräftas av en tredjepartsverifierad livscykelanalys1.

Den nya tekniken ska innebära mindre användning av energi, kemikalier och vatten i jämförelse med produktion av konventionella fibrer och processen är avsiktligt utformad för att ha lågt energibehov och lågt behov av kemikalier. Den är konstruerad för att passa storskalig produktion, och inkluderar ett återvinningssteg för processkemikalier och vatten.

– Nyckeln till att skapa verklig förändring är samarbete. Vi är en ung organisation och i början av vår resa, men genom att investera i en demonstrationsanläggning är vi äntligen vidare. Nu tar vi år av forskning och utveckling till verklighet, för att öka den biobaserade andelen på textilmarknaden, och på så sätt stödja textilbranschens arbete i att nå klimatmålen. Det är därför detta steg är viktigt, inte bara för TreeToTextile, säger Roxana Barbieru, ordförande för TreeToTextile / Vice President, Emerging Businesses and Alliances Management, Biomaterials på Stora Enso.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094