23948sdkhjf

Nu släpps första rapporten från Stica

På torsdagen släpper samarbets- och medlemsorganisationen Stica, som Habit tidigare skrivit om, där 41 svenska textil- och modeföretag ingår en första lägesrapport “Progress Report 2021”. Rapporten är den första i sitt slag som redovisar bolags gemensamma arbete med att sätta mål i linje med Parisavtalets 1,5-gradersambition och rapporterar utsläppsminskningar.

I den gemensamma rapporten att bolagen tillsammans minskat utsläppen med 10 000 ton växthusgaser sedan de började mäta, vilket motsvarar klimatpåverkan för 300 000 par jeans.

Under 2021 ska värdekedjan, där cirka 80 procent av klimatpåverkan finns, kartläggas och därtill ska nya klimatmål sättas.

– Det vi gör tillsammans nu är att sätta en helt ny klimatstandard för hela textilbranschen, globalt och i Sverige. Det är inte ett enkelt arbete då värdekedjorna är både globala och komplexa, men de företag som är med visar på ett gemensamt klimatledarskap som hittills inte funnits i branschen. Vi vet att klimatfrågan inte bara är affärskritisk, utan helt avgörande för att vara en del av det hållbara samhället. I slutändan handlar det om vilket samhälle vi lämnar över till kommande generationer, säger Michael Schragger, grundare till Stica och  Sustainable Fashion Academy.

I rapporten redovisar företagen sina egna utsläpp som främst kommer från från inköpt el och värme då många av aktörerna driver ett stort antal butiker. I genomsnitt har bolagen minskat utsläppen med 15 procent, framförallt har företagen köpt förnybar el till sina anläggningar, men många har bytt från dieselbilar till antingen hybrider eller elbilar också.

Med rapporten vill STICA bidra till ökad transparens och vägleda tillklimatomställning. Ambitionen är att publicera årliga lägesrapporter.

Under Stockholm Fashion Weeks avslutande dag sände Stica Climate Action ett webinar live som hölls i  samband med att  medlemsföretagen  lanserar sin första gemensamma rapport. Hela “Progress Report 2021” finns här.
 
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063