23948sdkhjf

Kirunaduon har landat i Stockholm: ”Inköpen är i full gång”

Det ska mycket till för att Johanna Lindgren Ringholt och Birgitta Dahlberg från Centrum-butiken i Kiruna ska ställa in inköpsresan till Stockholm. – Vi litar på att alla tar ansvar och följer restriktionerna.

Johanna Lindgren Ringholt, ägare till Centrum-butiken i Kiruna, och parhästen Birgitta Dahlberg, säljare och inköpare, landade med flyget från Kiruna i söndags. I Stockholm stannar de en vecka för att ägna sig åt höst- och vinterinköpen. Som vanligt när de kommer till Stockholm är schemat fullspäckat och välplanerat. Denna dag, onsdag, tillbringar de på Stockholm Fashion District i Nacka.

Johanna Lindgren Ringholt och Birgitta Dahlberg har inte bara en minskad konsumtion och en pandemi att ta hänsyn till när de nu gör sina inköp. De har även att förhålla sig till stadsomvandlingen i Kiruna – en stad som under flera år har varit under förvandling. För dem innebär det att den anrika multibrandbutiken Centrum, som den 13 februari 96-årsjublierar, kommer att rivas när Kirunas stadskärna flyttar 2022.

– Det gäller att inte köpa på oss för stort lager, säger Johanna Lindgren Ringholt, som har slagit sig ned i ett av DK Companys showroom.

Pandemin har Johanna Lindgren Ringholt och Birgitta Dahlberg klarat ”hyfsat” bra försäljningsmässigt. Det var först i januari i år som konsumtionsnedgången blev påtaglig.

– Vi har försökt vara kreativa och hitta lösningar som många Kirunabor har uppskattat och tagit vara på. Många saker gjorde vi redan, som att åka hem med varor och sälja vid dörren så att kunderna slipper gå in i butiken. Vi erbjuder hemlån, morgonöppet, kvällsöppet. Men någon trängsel har det aldrig varit tal om, berättar Birgitta Dahlberg.

Men trots att Kirunaborna har varit lojala och stöttat, har butiksförsäljningen under fjolåret minskat jämfört med 2019.

– Vi har permitterat personal, men inte behövt avskeda någon. Vi tar en månad i taget, säger Johanna Lindgren Ringholt, och berättar att något omställningsstöd aldrig har varit aktuellt att söka.

– Vi tappade inte tillräckligt för att ha rätt till det.

Inför flytten till Kirunas nya citykärna om ett år och butiksöppningen i september 2022, strävar duon efter att ha ett kurant lager och en rimlig nivå. Under två års tid har Johanna Lindgren Ringholt och Birgitta Dahlberg halverat inköpen.

– Även denna säsong minskar vi orderna för att få till ett bra in- och utflöde. Nu är det svårt att halvera inköpen mer för då skulle vi behöva hoppa flera märken.

Budgeten har också förändrats till allt mer inköp i säsong.

– På så sätt kan vi vara lyhörda och köpa in sådant som vi har missat.

Så vad letar ni efter nu?

– Det måste vara 'safe' men snyggt, säger Johanna Lindgren Ringholt. Det har blivit ännu viktigare nu att veta vem som ska bära kläderna vi köper in. Det får inte bli för basigt så att kunden tycker det är för tråkigt att gå in i butiken. Men vi kan inte vara lika extrema som vi i normala fall skulle ha varit.

Läs även Habits intervju med Kirunaduon: Hundraåring återuppstår i Kiruna

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094