23948sdkhjf

Finsk designstudent knep modepris

Under pågeående modevecka i Köpenhamn ägde sedvanligt modedesigntävlingen Designers' Nest rum och på tisdagen kammade Idaliina Friman vid Aalto University i Helsingfors förstapriset.

Hon tilldelas 50 000 danska kronor, en studieresa till EDA College of Fashion i Osaka i Japan samt ett keramiskt konstverk signerat Karl Monies.

Idaliina Friman tilldelas priset för enligt juryn ”visuellt slående silhuetter, fulländad skräddarkonst och ett elegant grepp om historiska referenser” och därtill uppskattar juryn designerns sätt att arbeta med återvunna material vilket juryn menar visar en känslighet och medvetenhet som passar dagens samhälle och det ansvar vi som industri har gentemot miljön.

Men det var inte bara Idaliina Friman som prisades under tisdagens digitala visning. Det gjorde även Arttu Åfeldt, Aalto University, som får ett praktikstipendium hos italienska modehuset Bottega Veneta i Milano.

Därtill valdes fyra designer; Kristian David, Textilhögskolan i Borås, samt Elina Äärelä, Ines Kalliala och Idallina Friman från Aalto University att delta i utställningen Future Nordic Fashion, som kureras av Ane Lynge-Jorlén och Philip Warkander i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

De tio finalisterna från de nordiska designskolorna i årets upplaga av Designers' Nest är;

Arttu Åfeldt – Aalto University

Belinda Rasmussen – Royal Danish Academy

Emma Gudmundson – Swedish School of Textiles

Elina Äärelä - Aalto University

Idaliina Friman – Aalto University

Ines Kalliala – Aalto University

Kristian David – Swedish School of Textiles

Monika Colja – Swedish School of Textiles

Robin Söderholm – Beckmans College of Design

Sara Sofie Tallaksen – Oslo National Academy of the Arts

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.394