23948sdkhjf

Svensk Handel: ”Krävs kraftfulla stödåtgärder”

I fredags skärpte regeringen restriktionerna för att stoppa smittspridningen. Flera av åtgärderna var riktade mot handeln, bland annat betonade folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att ”mellandagsrea inte ska förekomma”. 

Svensk Handel tycker att det är olyckligt att branschen blivit måltavla för tuffare restriktioner.

Vi har respekt och förståelse för att smittspridningen måste stoppas. Men konsekvenserna för handeln blir långtgående och kraftfulla stödåtgärder måste komma på plats snabbt. Krisen för företagen är här och nu, jag är djupt oroad över situationen, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Mellandagsrean blir annorlunda i år, vi behöver sprida ut köpen och undvika trängsel. De som har möjlighet ska fortsätta att styra försäljningen till e-handeln, fortsätter hon.

Handeln uppmanas också av regeringen och Folkhälsomyndigheten att införa ett maxantal för besökare i butiker och köpcentrum. Svensk Handel menar att branschen redan tar sitt ansvar för att skapa trygga och säkra miljöer, bland annat med trängselvakter och slussning, och skickar ansvarsfrågan vidare till fastighetsägarna med hänvisning till att många besökare i köpcentrum inte är där primärt för att handla. 

Det är viktigt att komma ihåg att det är trängsel och inte butiker som ska undvikas. I de allra flesta butiker finns ingen trängsel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078