23948sdkhjf

Nya restriktioner: ”Mellandagsrea ska inte förekomma”

Regeringen inför ännu hårdare restriktioner för att få stopp på smittspridningen.

För restaurangerna införs ett maxantal på fyra personer i samma sällskap och alkoholförbud efter klockan 20. Regeringen och Folkhälsomyndigheten riktar även in sig på handeln som uppmanas att ligga lågt och undvika lockpriser och erbjudanden. 

Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år, slog generaldirektör Johan Carlson fast på dagens presskonferens.

Carlson betonade också att det är handelns och fastighetsägarnas ansvar att begränsa trängseln genom att identifera ett maxantal kunder som kan vistas samtidigt i lokalerna. 

– Om det är för mycket människor på allmänna ytor så måste ett kösystem upprättas utomhus.

Om detta inte fungerar kan regeringen stänga butiker, förklarade statstminister Stefan Löfven.

– Men jag kan inte se att fastighetsägare och handlare vill göra annat än bidra till att minska smittspridningen, tillade han.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att munskydd bärs i kollektivtrafiken under de tidpunkter där trängsel inte kan undvikas.

– Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram regler för när, var och hur munskydd ska användas i kollektivtrafiken. Trafikföretagen ska tillhandahålla ett lager till de som inte har med sig munskydd och detta gäller hela landet, sa Johan Carlson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094