23948sdkhjf

Svart november och blodröd december

November blev en svart månad för modehandel och framförallt för de fysiska butikerna. Klädbutikerna tappade 43,5 procent. Fyrtiotrekommafem procent. Skohandeln tappade ännu mer med 51,6 procent. Femtioenkommasex procent. (Siffrorna är från Stilindex när man undantar internethandeln). Det är inte dålig försäljning utan en förödande nedgång och en förskräckande utveckling för våra stadskärnor och citycentrum som ser ut som övergivna westernstäder. Köpcentrumen har uppskattningsvis tappat 30 - 45 procent av besökarna, den mindre siffran för de som har mataffärer, systembolag och apotek. Dessutom är inte besökare liktydigt med kunder. En del man ser i gångarna är bland annat de som betraktar centra som ett vardagsrum.

Black Week, som många förvandlade Black Friday till för att sprida ut kundbesöken, blev inte heller särskilt framgångsrik för den fysiska modehandeln med markanta tapp av försäljningen.

Nedgången i november var mer än 43 procent för kläder och 51 procent för skor i den fysiska modehandeln.

Och nu är vi inne i december. Vår statsminister bland andra, har uppmanat befolkningen att inte besöka butiker. Nog hade väl uppmaningen att undvika trängsel varit bättre. Modehandelns butiker har ända sedan mars gapat nästintill tomma, medan mataffärerna varit fyllda av kunder. Systembolagen har haft försäljningsrekord och om man vill undvika trängselsituationer, varför har de inte utökat sina öppettider?

Decembers försäljning kommer även den att ligga runt en halvering. Redan nu pekar siffrorna brant nedåt och dessutom med tidigarelagda prisnedsättningar med minskade marginaler som följd. Mellandagsrean, som ju under en följd av år tappat mycket av sin glans kommer i år att bli den sämsta någonsin, framför allt efter varningarna att besöka butiker.

Handeln hade behövt en bra försäljning i november och december för att kunna betala sina varor. Men bankkontona hos många företag har tömts. Den likviditetspåfrestningen kommer att leda till konkurser och nedläggningar under första kvartalet 2021 och myndigheternas senfärdighet att betala ut ersättningarna driver på utslagningen.

Undvik trängsel. Inte butiker.

Mikael Sandström

Mikael Sandström driver tio klädbutiker och var tidigare ordförande för Svensk Handel Stil i 28 år.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078