23948sdkhjf

Regeringen vill kunna stänga ned köpcentrum

Regeringen vill ha möjlighet att stänga ned köpcentrum för att minska smittspridningen. Det framgår av det utkast till tillfällig pandemilag som regeringen presenterade i dag och som nu går ut på remiss.

Tanken är att lagen ska träda i kraft den mars 2021 och gälla under ett år.

Syftet med den covid 19-relaterade lagen är enligt regeringen att ge myndigheterna bättre möjligheter att snabbt vidta åtgärder för att minska trängseln och därmed smittspridningen, utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert. Det kan till exempel handla om att begränsa antalet besökare, öppettider eller som yttersta åtgärd stänga ned vissa verksamheter som handelsplatser eller köpcentrum, det vill säga verksamheter som inte omfattas av ordningslagen.

– Så som ordningslagen är skriven uppstår orättvisor. Kulturen och idrotten får leva med betydlig hårdare regler än kollektivtrafiken och köpcentrum. Regeringen får helt enkelt fler verktyg för att hantera pandemin, förklarade kulturminister Amanda Lind under dagens presskonferens ihop med socialminister Lena Hallengren. 

Regeringen gör bedömningen att en stor del av de mest utsatta riskgrupperna ska ha vaccinerats i mitten av mars. Men Lena Hallengren menar att det ändå behövs en pandemilag som möjliggör mer träffsäkra regleringar.

– Vi är inte av med pandemin. Även om ett vaccin innebär en ljusning så kommer det att ta tid. Vi räknar med att det kommer att finnas ett behov av att göra regleringar och åtgärder under det kommande året, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093