23948sdkhjf

Utredningsförslag: Ansvaret för textilavfallet flyttas till producenterna

Utredningen om producentansvar för textil har nu lämnat över sitt betänkande till regeringen, med förslag som innebär att ansvaret för textilavfallet flyttas från kommunerna till producenterna.

Enligt januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna ska ett producentansvar för textilier införas.

Utredningens förslag syftar till att minska avfallet från textiler och främja en cirkulär ekonomi genom att material används under längre tid. Förslaget är att kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer av textil ska samlas in separat. Den som sätter ut textil på den svenska marknaden för första gången ska ansluta sig till ett tillståndspliktigt insamlingssystem. 

Utredningen föreslår också att ideella second-handverksamheter tillåts samla in och hantera textilavfall. Även andra aktörer som till exempel kommuner, butiker och så kallade re-make-aktörer föreslås av utredningen få rätt att samla in textilavfall. Förslaget skulle innebära att Sverige blir det första landet i världen som styr mot att förlänga textilers livslängd genom att definiera re-make-aktörer och sätta höga insamlingsmål.

Förslaget kommer nu att behandlas i Regeringskansliet. Här finns hela betänkandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093