23948sdkhjf

Så blir julhandeln i år – dämpas något

Årets julhandel blir som så mycket annat lite annorlunda i år. Det framgår av Svensk Handels julrapport. Totalt beräknas julhandeln öka med 1 procent i december och landa på 81,7 miljarder kronor, vilket omfattar all detaljhandel plus mat och andra varor. Själva julklappshandeln uppskattas uppgå till 21 miljarder kronor, vilket är samma totalnivå som 2019.

Framförallt går det att konstatera att decemberhandlandet minskat till fördel för novemberhandeln. Hela 70 procent av de som handlade under Black Friday uppger att de då också inhandlade julklappar. Totalt beräknades 5 miljarder av julklappshandeln ske under november.

– I år blev Black Friday snarare en mer utdragen Black Week, vilket bidragit till att julklappsinköpen kunnat spridas ut under en längre period. Det har varit viktigt för att undvika trängsel i både fysiska butiker och hos paketombuden, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Vanligtvis brukar julen vara en period då handlarna tar in extrapersonal och så blir det även i år men då sällanköpshandeln förväntas se mindre affärer än tidigare så är det i år bara 13 procent som kommer att ta in extrapersonal, jämfört med 19 procent 2019.

Dagligvarubutikerna däremot förväntar sig bra mycket mer rörelse och därför uppger hela 39 procent av butikerna att de kommer att ta in extrapersonal. Förra året låg den siffran på 27 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109