23948sdkhjf

Fortsatt färre konkurser i detaljhandeln

Även om kreditupplysningsföretaget UC:s statistik för november månad är dyster och visar att den tidigare positiva trenden bland företagskonkurser i landet tycks vara bruten så konstateras att detaljhandeln verkar stå pall med minskat antal konkurser.

Inom detaljhandeln minskade antalet konkurser med 2 procent i november.

– Årets julhandel står för dörren och Black Friday har precis slagit alla rekord med råge. Fler grupper har hittat till e-handeln. Pandemin har inte drabbat hushållens plånböcker. Tvärtom har huspriserna och aktiemarknaden gått upp. Industrin och tjänstesektorn har också klarat sig bra och varslen ligger på förhållandevis låga nivåer. Det gynnar de större detaljhandelsföretagen med väl utbyggd e-handel. Spel, elektronik och leksaker blir vinnare i jul. Byggföretagen har inte upplevt någon konkursökning alls under 2020. Boendet har blivit än viktigare under pandemin och många småföretagare inom bygg har haft mycket att göra med om och tillbyggnader hos privatpersoner, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Konkurserna ökar dock inom flera branschsegment, främst inom hotell- och restaurangbranschen, transportsektorn och partihandeln, i november vilket påverkar den totala årssummeringen i fel riktning, uppger UC.

Konkurserna sammantaget i hela landet minskar med 4 procent i november månad jämfört med samma månad i fjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079