23948sdkhjf

Nya krissiffror för modehandeln: ”Branschen belagd med nära på näringsförbud”

"Vi har anledning att befara en än större nedgång för branschen framöver", uppger Svensk Handel Stil.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker, med e-handel inräknad, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser minskade med 13,0 procent i oktober jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. Motsvarande siffra för skohandeln visar ett försäljningstapp om 19,5 procent under månaden.

– För åttonde månaden i rad tvingas kläd- och skohandeln bevittna tvåsiffriga försäljningstapp. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt ohållbar och krisen är närmast total, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i en kommentar.

Hittills i år har försäljningen i klädhandeln minskat med 16,7 procent och motsvarande siffra för skohandeln visar ett ras om 29,5 procent.

Och Svensk Handel siar att nedgången fortsätter.

– Till detta kommer de restriktioner med avrådan om besök i butiker och köpcentrum som nu omfattar 80 procent av den svenska befolkningen, vilket inte fångas upp av denna undersökning. Vi har anledning att befara en än större nedgång för branschen framöver, säger Mats Hedenström.

– Vi måste alla ta ansvar för att stoppa smittspridningen. Samtidigt måste staten ta ansvar för de ekonomiska konsekvenserna när en bransch mer eller mindre beläggs med näringsförbud. De aviserade stödåtgärderna är i allt väsentligt bra men det räcker inte för att stoppa den ekonomiska katastrof som hotar en redan utsatt bransch, säger Mats Hedenström vidare.

– Det är tusentals företag och tiotusentals arbetstillfällen som står på spel. Sko- och klädhandeln utgör ovärderliga inslag i de svenska stadskärnorna och vi är mycket oroade över vart detta slutar om inte kraftfulla åtgärder vidtas, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08