23948sdkhjf

H&M anklagas för kartläggning av anställdas facktillhörighet

Inför den strejk som hotar att slå mot H&M:s e-handelslager i Borås, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om, har modehandlaren kartlagt vilka fackförbund de anställda tillhör.

Det skriver Borås Tidning och sajten Ehandel.

För att vara förberedd inför en strejk ska H&M ha skickat ut en blankett därmedarbetarna uppmanats fylla i vilket fackförbund de tillhör. Detta kan, enligt Ernad Suntic på Handelsanställdas förbund, vara i strid med lagen.

"Det handlar om grundlagsskyddad rättighet som ingen annan kan ifrågasätta.Det är ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad 2020", säger han till Borås Tidning.

H&M säger dock att man anser att agerandet inte strider mot lagen. I ställetska uppgifterna om facktillhörighet hjälpa företaget att planera sin verksamhet inför en eventuell strejk.

I förra veckan varslade Handels om strejk från den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel före dess. En av de varslade arbetsplatserna är H&M:s e-handelslager i Borås, som enligt företaget distribuerar varor från onlinehandeln till kunder i större delen av Norden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079