23948sdkhjf

Mikael Sandström: "Modehandelns kris är inte specifik för coronans härjningar"

Mikael Sandström, tidigare ordförande för Svensk Handel Stil och själv butiksägare, summerar utvecklingen de senaste tio åren, och konstaterar: "Kriser har vi alltid haft och kommer att ha även i framtiden. Det gäller att hitta det bästa sättet att tackla dem."

De senaste tio åren har inte varit något bra årtionde för modehandeln. Sju av åren visar en minskad försäljning för klädhandeln och i fem av de tio åren tappar skohandeln. Övriga år är det mycket blygsamma ökningar och alla de tre senaste åren har visat en minskad försäljning.

2010 fanns det 5 322 klädföretag och 889 skoföretag. 2019 hade dessa minskat till 3 921 respektive 591. Antalet anställda i modehandeln har minskat med cirka 10 procent under decenniet och över 1 400 modeföretag i detaljhandeln har gått i konkurs.

Marginalerna har minskat de senaste 20 åren från 1997 års omkring 3 procent till 2018 års cirka 1,5 procent. Man kan också konstatera att internethandeln har gått från cirka 9 procent marknadsandel 2010 till 20 procent år 2019.

Den kris som modehandeln upplever i år är alltså inte specifik för coronans härjningar, utan den negativa utvecklingen har funnits länge, även om det här året varit outstanding usel.

2020 har verkligen varit ett Annus horribilis. Om vi lite enögt tittar på vilka effekter corona och vårt sätt att minska smittspridningen har gett modehandeln så är det ingen rolig läsning. Till och med september har klädhandeln i de fysiska butikerna tappat 23 procent och skohandelns försäljningsras är ännu värre: 33 procent. Samtidigt har den försäljning som funnits varit starkt rabattdriven, vilket har gjort att marginalerna sjunkit drastiskt. En minskad försäljning tillsammans med lägre marginaler är ingen god cocktail.

De stöd som staten har betalat ut har varit nödvändiga för att många butiker kunnat överleva. Men det är dessvärre inte över än. Jag befarar en kris våren 2021 när alla statliga lån och uppskjutna skatter ska betalas. Här måste staten förändra kraven på återbetalning, annars kommer många företag att få en rejäl likviditetsbrist och vi får se en ny konkursvåg.

Men tids nog är coronapandemin över och andra kriser kommer att uppfylla våra tankar. Vi kan åter börja oroa oss över klimatet, om Nordkorea ska släppa en atombomb, att Brexit ska vara startskottet på en ny lågkonjunktur, krig bryter ut i Mellanöstern, vi får en andra flyktingvåg eller… ja, välj själv. Eller konstatera att kriser har vi alltid haft och kommer att ha även i framtiden. Det gäller dock att hitta det bästa sättet att tackla dem. It ain't over until the fat lady sings.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094