23948sdkhjf

Handels varslar om strejk – oansvarigt kontrar Svensk Handel

Totalt omfattas cirka 187 000 anställda.

Handels varslar om strejk från den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel före dess. Strejken omfattar drygt 5 000 anställda på privata butiker och lager runt om i landet. Orättfärdigt, anser Svensk Handel.

Orsaken till strejkvarslet är enligt Handels att motparten, Svensk Handel, inte vill höja lönerna för anställda inom handelsbranschen i nivå med andra branscher, även de med de allra lägsta lönerna.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

Totalt omfattas cirka 187 000 anställda av avtalen för lager, e-handel och detaljhandel.

– Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön. Det handlar om rättvisa och lika villkor. Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön och få ersättning för det jobb man utför. Även i en pandemi, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels i en kommentar.

Karin Johansson menar att facket måste vara berett att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut.

– Nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge, säger Karin Johansson.

Handels upplever heller inte att Svensk Handel har tillmötesgått kraven på tryggare anställningar.  

 Många anställda sliter med otrygga anställningar, har sällan heltid och har därför svårare att planera sin vardag eller försörja sin familj. De har ställt upp under pandemin och gjort allt för sina arbetsgivare. Att de inte skulle kunna få samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är helt otänkbart, säger Linda Palmetzhofer. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095