23948sdkhjf

Ett kvitto på Askets livscykelanalys

Efter att modeföretaget redovisat plaggs ursprung och spårbarhet presenteras även livscykelanalys.

I veckan börjar Asket redovisa miljöpåverkan för fyra av sina mest sålda plagg och som står för lejonparten av företagets försäljning; t-shirt, oxfordskjorta, chinos och tröja i merinoull.

Rise har beräkna hur stora klimatpåverkande utsläpp som tillverkningen av plagget orsakat, liksom hur mycket vatten och insatsenergi som gått åt.

Informationen trycks på kvittot och kommer från livscykelanalyser som gjorts av forskningsinstitutet Rise. I mitten av nästa år ska samma information redovisas för samtliga plagg som företaget säljer enligt samma metod.

– Kunderna har rätt att veta vilken miljöpåverkan plaggen de köper har. Genom att redovisa klimatutsläpp, vattenåtgång och energianvändning på kvittot vill vi öka medvetenheten om shoppingens negativa konsekvenser för vår planet, säger August Bard-Bringéus, medgrundare till Asket, i en kommentar.

Påverkan har mäts i plaggens hela värdekedja, inklusive råmaterial till plagg och förpackningar, textilbehandling, transporter i produktionen, lagerhållning och paketering distribution till och returer från kunder.

– Vi hoppas att en ökad medvetenhet om plaggens påverkan kan få folk att både shoppa mindre och använda sina kläder längre. Slit-och-släng-kulturen är ett av de största hoten mot klimatet just nu, säger August Bard-Bringéus.

 

Sedan tidigare redovisar Asket på varje plaggs tvättlapp ursprung och till vilken grad plagget är spårbart. Även denna information kommer framöver att finnas med på kvittot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
FASHIONNET.SE
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Skoleverantör om Footways skulder: ”Förstår att det är på väg att gå åt skogen”
Footway förnekar likviditetsproblem
Pondus fyller 30 – ”Vi har aldrig visat röda siffror”
Newhouse lanserar kundklubb
Här förbereder Patagonia sin Sverigeöppning
Best of Basic satsar dubbelt på Frölunda Torg
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093