23948sdkhjf

Ny anläggning för textilåtervinning på gång – Renewcell vill skala upp

Renewcell vill skala upp textilåtervinning på Ortvikens industriområde.

Renewcell arbetar med att återvinna textilavfall till ny råvara för modeindustrin. Nu överväger man att bygga en anläggning för återvinning av textilfiber i Ortvikens industriområde i Sundsvall. Renewcell bedriver i dag produktion i Kristinehamn och planerar nu att skala upp sin kapacitet.

Den tänkta anläggningen skulle hantera cirka 70 000 ton textilavfall om året och kunna sysselsätta cirka 100 anställda med möjlighet till framtida expansion.

- Vi måste skala upp vår produktion kraftigt för att möta den stora efterfrågan på vår återvunna produkt. Därför utvärderar vi bland annat Ortviken för en investering på omkring 1 miljard kronor för att bygga en ny, större återvinningsanläggning. Vi har dock inte fattat något beslut om lokalisering än och det samråd vi inleder nu är första steget i en fördjupad utvärdering, säger Patrik Lundström,  vd för Renewcell i ett gemensamt pressmeddelande från Renewcell och SCA.

- Eftersom vår process bygger på traditionell pappers- och massateknologi finns mycket av det vi behöver redan på plats i Ortviken i form av infrastruktur, utmärkta logistiklösningar och en stabil hyresvärd. I regionen finns också tillgång till väldigt kompetent personal. Det betyder att vi skulle kunna vara igång och producera redan i första halvan 2022 om tillståndsprocessen går smidigt, fortsätter Lundström.

- Vi är glada att kunna erbjuda plats och infrastruktur för en ny verksamhet i Ortviken, när vi nu väljer att  avveckla tryckpappersverksamheten, säger Ulf Larsson, SCA:s vd. Ortviken är en industriplats med stora kvaliteter, såväl när det gäller infrastrukturen innanför grindarna som tillgången till en unik transportinfrastruktur. Vi kommer att ta tillvara de möjligheter som industriplatsen ger, både för vår egen fortsatta  utveckling och  för andra verksamheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156