23948sdkhjf

Svenskt företag bakom kändisars munskydd – lagret slutsålt

Försäljningen tiodubblades.

Många människor världen över väljer eller tvingas till att bära munskydd under coronapandemin. För den kräsne kan också utseendet på masken ha stor betydelse.

Detta kan inte minst det svenska företaget Airinum skriva under på.

Vi har sålt mer än tio gånger mer än normalt men med det sagt hade det kunnat vara mycket mer, säger vd Alexander Hjertström till TT.

Företaget startades 2015 med huvudfokus att sälja masker till människor som oroar sig för luftföroreningar, men potentiella virusutbrott har ändå funnits med i beräkningarna.

– I vår affärsplan skrev vi om potentiella utbrott och epidemier så vi visste ju att det här kunde hända. Vi önskar att detta aldrig hände och inte behöver hända igen. Men nu när det ser ut såhär i världen så blir jag väldigt stolt att många väljer vår produkt, förklarar Alexander Hjertström.

Med fokus på att designa snygga och funktionella luftfiltermasker särskiljer sig företaget från många andra på marknaden. En standardmodell kostar runt 700 kronor samtidigt som vissa munskydd i begränsade upplagor kostar runt 2 000 kronor styck.

– Vi har försökt hitta balansen. Vi har investerat mest pengar i funktionaliteten men vi har också jobbat för att man inte bara ska känna att man måste ha på sig masken, utan också vilja det, berättar Alexander Hjertström för TT.

Företagets produkter har också intresserat en rad kändisar. Marc Jacobs, Matt Damon och Gwyneth Paltrow är några som har setts bära dem. Samtidigt har efterfrågan varit så pass stort att lagret tagit slut och skapat en lång väntelista. Maskerna produceras nämligen i Kina.

– Från ett försäljningsperspektiv har det gått bra men vi har haft utmaningar på produktionssidan, säger Alexander Hjertström till TT.

Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell har länge varit skeptiska till om munskydd av enklare modeller riktade mot privatpersoner har någon effekt för att minska smittspridningen i landet. Tegnell har också påpekat att det finns uppenbara risker om de används fel. Världshälsoorganisationen uppmanar däremot till att bära munskydd i folksamlingar.

Det som gjort mig förvånad är att Anders Tegnell bara viftar bort bevisen som fått Världshälsoorganisationen att komma med sina rekommendationer. Det tycker jag är synd, säger Alexander Hjertström.

Airinums luftfiltermasker säljs inte till vård och omsorg utan riktar sig till privatpersoner.

– Vi gör många tester så att vi vet att de filtrerar. Men med det sagt har vi aldrig påstått att våra masker till hundra procent hjälper mot virus, för det kan vi inte göra. Vad masken gör är att filtrera bort de minsta partiklarna, säger Alexander Hjertström till TT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078