23948sdkhjf

Konkurserna minskar – men osäkerheten består

Konkursvågen är över. I juni minskade konkurserna inom detaljhandeln med 4 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt minskade konkurserna med 10 procent. Men stor osäkerhet råder inför hösten. 

– Sammantaget var inte ökningen så kraftig som vi inledningsvis hade befarat, och om anledningen till detta är att Sverige inte stängde ned på samma sätt som våra nordiska grannar och om regeringens stödåtgärder har hjälpt är för tidigt att säga, men ett samband finns nog, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Konkurserna under pandemin nådde sin kulmen under april. Under första halvåret gick i snitt 21 aktiebolag i konkurs jämfört med 18 per dag under 2019.

I UC:s statistik kan man också se att antalet kreditupplysningar inom e-handeln ökade kraftigt under våren.

– De företag som snabbt kunde ställa om och erbjuda möjlighet till e-handelsköp och hemleveranser står sig starkare än sina konkurrenter som inte gjorde detta. Inom detaljhandeln pågår stora reor och utförsäljningar online, vilket kan ge en indikation på stora lager där den uteblivna fysiska försäljningen påverkar negativt, säger Richard Damberg.

UC varnar för att det kan komma en andra konkursvåg under andra halvåret när uteblivna intäkter urholkar företagens reserver inom de branscher som redan har låg motståndskraft.

– Ett kraftigt fall i BNP under andra kvartalet och än värre i Europa bäddar för en andra våg av konkurser. Sammantaget är läget osäkert och konkursnivåerna beror i hög grad på hur smittspridningen påverkar handel och konsumtion framöver.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078