23948sdkhjf

Newhouse vd:"Just nu är jag försiktigt optimistisk"

I augusti hoppas vd Antonia Häller att Newhouse ska vara ute ur rekonstruktionen som inleddes i mars. Hittills har 1 butik av 14 stängts.

Den 24 mars lämnade modeföretaget Newhouse Design in en ansökan om företagsrekonstruktion till Borås tingsrätt.

Även det egna retailbolaget Fourshops, med 14 butiker, försattes i rekonstruktion.

Nu väntar en formell ansökan om förlängning av rekonstruktionen. Även om vd  Antonia Häller hoppas och önskar att företaget ska vara igenom rekonstruktionen som bland annat innefattat uppsägningar av timanställd personal i butikerna, samt personalneddragningar och omorganisation på huvudkontoret i Borås i augusti. 

 – Just nu är jag försiktigt optimistisk. Ett ackordsförslag väntar till veckan och sedan hoppas vi vara ur rekonstruktionen någon gång under augusti. Det har varit en kämpig tid men personalen har varit fantastiskt och verkligen lagt ned hjärta och kraft på att vi ska klara oss igenom detta. Men det är jättetufft att behöva säga upp uppskattad och duktig personal och det påverkas oss alla väldigt mycket, säger Antonia Häller, vd, till Habit.

Sedan rekonstruktionen inleddes har en butik i Hansa i Malmö stängts och förhandlingar pågår alltjämt med hyresvärdarna om nya avtal för butikerna. 

 – Vi hade redan innan coronakrisen påbörjat arbetete med att titta över avtal och butikslägen och precis bytt läge på butiken i Jönköping. Butikerna måste vara lönsamma också på koncernnivå så vi tittar kontirnuerligt över butiksbeståndet och hoppas inte behöva stänga så många enheter. Men det är också därför det inte går att säga att Newhouse ska ha si och så många butiker.

Hon säger att förhandlingar om butiksavtal  pågår och exakt var de landar vet hon ännu inte. En del hyresvärdar är väldigt tillmötesgående och förstående medan andra inte är det, säger Antonia Häller

 – Då vi har butiker spridda över landet så ser det lite olika ut hur mycket butikerna har tappat i försäljning. I Stockholmsområdet är tappet betydligt större.

Redan innan coronakrisen var ett faktum så hade modebolagets e-handeln börjat ta fart och Antonia Häller säger att ökningarna i den egna webbutiken fortsätter fint uppåt. 

Förutom personalneddragningar och omförhandlade hyresavtal så väntar förändringar i sortimentet som dock blir framförallt synliga i kommande vår- och sommarkollektion. 

 – Vi ser över hur vi köper in till våra egna butiker och vi har dragit ned antalet plagg i kollektionerna. Vi har också varit inne och petat där vi kunnat i höstkollektionen men det mesta var ju klart när rekonstruktionen inleddes. Nu kan vi se fördelarna med att vara tidigt ute och att ha provsömnad och ateljé här i Borås. Våra tyger var redan producerade i Italien och på väg till Polen för sömnad innan lockdown och innan vår leverantör började producera skyddsutrustning till sjukvården, säger Antonia Häller.

Flera av bolagets leverantörer har naturligtvis påverkats av rekonstruktion men samtidigt har de varit förstående och även prioriterat Newhouse vilket hon är väldigt glad över.

– Vi kommer inte heller att ha några problem med att få höstvaror levererade till butikerna vilket jag tror kommer att bli ett problem för en del modebolag som drabbas när produktion stått stilla på många håll. 

Rekonstruktören Marcus Wenner på Svensk Företagsrekonstruktion uppger till Habit  att rekonstruktionsplanen var detaljerad och väl utförd och även han hoppas och tror att modebolaget ska vara igenom rekonstruktionen i mitten av augusti.
Rekonstruktionen har handlat mycket om att omförhandla hyresavtal och minska personal i butik och på huvudkontoret, uppger han.
 – Newhouse kan inte på samma vis som tidigare räkna med att intäkterna är stabila från de egna butiksledet utan måste istället fokusera på kostnadsmassan och försöka anpassa kostnaderna. När ett bolag befinner sig i rekonstruktion och inte når en överenskommelse med hyresvärden så får man lämna lokalen och kontraktet förfaller. Nu upplever jag att man har varit väldigt duktiga på att förhandla och att fastighetsägarna i det flesta fallen varit väldigt lyhörda, säger Marcus Wenner till Habit.
Det som är bra med en rekonstruktion, istället för att permittera personal, är att verksamheten kan vara igång och bolaget får respit med löneutbetalningarna som sker via den statliga lönegaratin. Då kan bolaget ägna sig åt verksamheten och fortsätta  att också locka nya kunder till att upptäcka varumärket och produkterna, menar Marcus Wenner.
En butik har stängt och ytterligare en butik kan komma att stänga. Blir det fler butiksstängningar?
 – Newhouse affärsmodell bygger mycket på att sälja via egna kanaler så butikerna är viktiga för varumärket. Butikerna gör också att att bolaget kan producera en viss volym som gör att produktionskonstnaderna blir lägre och då får man väga det mot kostnaderna att ha egna butiker. Då kanske det är bättre att ha en egen butik som går plus minus noll men att man kan producera till en lägre kostnad, säger Marcus Wenner.
Han säger att Newhouse i grunden är ett välskött bolag som har bra kontroll och tydligt vilka kostnaderna är och var besparingar kan göras och då går en rekonstruktion väldigt mycket fortare även om det naturligtvis är väldigt tufft under tiden den pågår, menar Marcus Wenner.
 – Vi ska lämna ett ackordsförslag nästa vecka och hoppas att om det går igenom att vi ska kunna betala ut ackordet till fordringsägarna  inom en månad vilket brukar förordas. Då kan Newhouse gå ur rekonstruktionen och se framåt och inte ha några tunga kostnader som släpar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094