23948sdkhjf

Stabilt konkursläge men en andra våg hotar i höst

Detaljhandeln spås ha goda förutsättningar att klara sig bra vid en andra konkursvåg,spår UC.

I maj gick 81 företag i detaljhandeln i konkurs jämfört med 79  under samma månad i fjol vilket är en ökning med 3 procent, enligt ststitsik från UC.

Hittills i år, januari till maj, har 350 företag, jämfört med 320 i fjol, gått omkull och konkurserna i delbranschen ökade med 9 procent under perioden. 

Nu uppger UC att statistiken visar att de kraftiga konkursökningar landet har upplevt de senaste månaderna är över och konkurserna är åter på normala nivåer.

- Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019. Många hade befarat att antalet företagskonkurser skulle fortsätta att öka men så har det inte blivit. Många företag som gick i konkurs under den första vågen hade dålig lönsamhet i sin sista årsredovisning. De var i regel små verksamheter med några detaljhandelskedjor inom mode som ett undantag. Just nu går 20 företag om dagen i konkurs jämfört med lika många under 2019, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Nu varnar dock UC att många faktorer tyder på att en andra konkursvåg i höst är att vänta. Men enligt UC har "detaljhandeln har goda förutsättningar att klara sig bra vid en andra konkursvåg".

Totalt ökade antalet konkurser med 5 procent jämfört med maj i fjol. Den bransch som inte följer trenden är hotell- och restaurangbranschen. Där ökar fortfarande antalet konkurser, i maj med 54 procent jämfört med maj i fjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078