23948sdkhjf

Stipendier ska boosta unga designers inför framtiden

Företagsledaren och modeentreprenören Salomon Dahan vill bidra till en fortsatt framgångsrik modeindustri i Sverige.

Den 19 november 2020 på Habit Fashion Awards delar House of Saki ut två stipendier till nya designtalanger. En positiv nyhet i en för branschen utmanande tid. 

Syftet med de två stipendierna på 30 000 respektive 40 000 kronor är att främja skandinavisk design och kommande svenska och danska designers. Initiativet är resultatet av ett samarbete mellan Habit och företaget House of Saki, där varumärkena Saki Sweden, Stand Studio och Rock and Blue ingår.

– Vår ambition är att uppmuntra kreativiteten hos dagens unga designers, konstaterar Salomon Dahan, vd för House of Saki.

Salomon Dahan kan sin bransch. En gång i tiden var han själv en ung talang som prövade sig fram i en hårt konkurrensutsatt modevärld.

Ambitionerna var stora och textilindustrin het och lockande när han kom till Sverige 1976.

Efter en inledande prövning då han uppvaktade H&M med allt för dyra egendesignade t-shirts och tröjor, så skulle han ha kunnat ge upp. Men istället satsade han på att lära sig svenska och att plugga ekonomi.

Hans nästa steg inom modeindustrin la grunden för den blomstrande verksamhet som han driver än i dag. Året var 1979 då han öppnade butiken Skinnhuset i Malmö. Sedan dess har det gått i en rasande fart.

House of Saki grundades 1985 och växte snabbt.

I dag är huvudkontoret beläget i egna fastigheter på totalt 5 000 kvadratmeter i Svedala strax utanför Malmö. Lokalerna som från början upplevdes väldigt stora är i dag i vissa perioder för små.

– Vår tillväxt är och har varit så kraftig att vi knappt själva hänger med.

Framgångsrecepten

I dag går 70 procent av House of Sakis tillverkning på export.

Salomon Dahan konstaterar att ett av hans framgångsrecept alltid har varit förmågan att snabbt kunna anpassa sig.

– Det går aldrig att luta sig tillbaka. Marknader, produkter och metodiker förändras hela tiden. Från början levererade vi till småbutiker i Europa. Numera är även världsledande organisationer och kedjor våra kunder. 

Men Salomon Dahan har hela tiden också haft en trogen kundkrets och lojala medarbetare.

– Jag är så tacksam. Mina medarbetare är som min familj. Det finns flera personer i teamet som varit med på hela resan, och följt med mig under 10 till 35 års tid.

Vill gjuta mod

På modegalan Habit Fashion Awards kommer designers från Rock and Blue och en extern jury att dela ut pris till stipendiaterna som visar upp sina färdiga kreationer.

– Vi har ett mycket fint teamwork och är alla är oerhört positivt laddade inför vår medverkan vid Habit Fashion Awards den 19 november.

– Med vår medverkan hoppas vi också på att kunna inspirera andra aktörer till att känna lust att skapa samarbeten och stimulanspaket. Allt för att vi gemensamt ska kunna gjuta ännu mer nytänkande och mod i skaparkraften hos unga designers, avslutar Salomon Dahan.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078