23948sdkhjf

Så mycket tappade modehandeln i april – raset störst i skohandeln

Stora försäljningsras fortsätter bedöva modehandeln även i april. Hårdast drabbad är skobranschen, uppger Svensk Handel Stil som dock såg en liten ljusning i slutet av månaden.

– Karantäntillvaro, möten på distans och inställda festligheter har slagit hårt mot modehandeln. Klädhandeln tappade drygt 33 procent och skohandeln drygt 50 procent i april jämfört med föregående år. Det är drastiska försäljningstapp andra månaden i rad som spär på en redan stentuff situation, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel i en kommentar.


Försäljningen av kläder i fysiska butiker, med butikens e-handel inräknad, och mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 33,7 procent i april jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skohandeln visar en minskning med 51,8 procent, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. 


Raset i klädhandeln i april blev därmed inte lika stort  som i mars men Svensk Handel kan ändå konstera att modehandeln är den del av handeln som rammats hårdast av coronakrisen. 

– Modehandeln är den del av handeln som drabbats hårdast av krisen. Ljusglimtarna i coronamörkret är att försäljningen på nätet till viss del väger upp för försäljningsminskningen och att vi såg en liten återhämtning i slutet av månaden. Trots de negativa siffrorna var april ändå något bättre för klädhandeln än mars. Varje steg som tas mot ett mer normalt tillstånd i samhället kommer att vara betydelsefullt, säger Johan Davidson.


För skohandeln fortsätter läget att vara ytterst pressat och försäljningstappet i april blev större i april än i mars då försäljningen minskade med 47,1 procent.  


– För skohandeln var dock aprilsiffrorna ännu något sämre än för mars månad. Att de statliga stödåtgärderna når fram är avgörande för många företags överlevnad. Det är fortsatt viktigt att landets fastighetsägare ser till att krisande modehandlare får del av regeringens stödpaket för tillfälliga hyressänkningar, säger Johan Davidson.

Modehandeln har även rammats hårt av konkurser. Svensk Handel skriver i pressmeddelandet  att företag som gått i konkurs inte inkluderas  i Stilindex. Eventuell konkursutförsäljning redovisas därmed ej.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094