23948sdkhjf

DEBATT: Texilimportörernas öppna brev till Stefan Löfven

Uppmanar statsministern om att slå vakt om den globala handeln.

Coronapandemin leder bland annat till stora påfrestningar för världshandeln. Den måsta skyddas mot protektionistiska tilltag. Det skriver Louise Winter, kanslichef hos Textilimportörerna i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

EU agerar för närvarande för att utesluta Kambodja från GSP, General System of Preferences. Det är första gången det sker för ett MUL-land (minst utvecklat land). Det huvudsakliga skälet är politiskt. EU gillar av goda skäl inte Hun Sens regim i Kambodja. Den är dock knappast värre än någon annan odemokratisk regim. Vi vänder oss mot att handelspolitik används för att straffa Hun Sen-regimen. I stället måste straffåtgärderna riktas direkt mot regimens företrädare. Det är orimligt att sömmerskorna i Kambodja ska lida för att regimen förföljer sina politiska motståndare.

Vi har skrivit till EU-kommissionens ordförande i detta ärende liksom tidigare till EU:s handelskommissionär Phil Hogan och Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Anna Hallberg stöder i sitt svar till oss EU:s hittillsvarande linje.

Därför skriver vi nu till Dig med vädjan om att Sverige i EU arbetar för att avstyra de handelspolitiska åtgärderna riktade mot sömmerskorna i Kambodja och att EU i stället vidtar politiska åtgärder riktade direkt mot Kambodjas regim och dess företrädare.

Sverige måste med all kraft slå vakt om det globala handelssystemet! Inte minst i dessa coronavirustider.

Louise Winter, kanslichef, Textilimportörerna

Tillägg utanför brevet: Klädproduktionen i Kambodja är betydande, enligt Textimportörerna. Bland svenska företag är i stort sett endast H&M som importerar därifrån. Men det beror på att strukturen i Kambodja gör att det främst är mycket stora företag som handlar varor där.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109