23948sdkhjf

Produkternas livslängd gör störst skillnad för klimatet

Resan mot hållbarhet blir mest effektiv om alla – från tillverkare till återförsäljare och slutanvändare – tar sitt ansvar.

En av hörnstenarna i Gore Fabrics Divisions hållbarhetsstrategi är Gore-Tex produkternas livslängd. Genom att tvätta, vårda och laga outdoorkläder på rätt sätt kan även konsumenter ta sitt ansvar i att skydda miljön, eftersom förlängningen av en produkts livslängd är det bästa sättet att minska dess miljöavtryck.

Outdoorentusiaster uppskattar vattentäta, vindtäta och andningsbara kläder, skor och accessoarer gjorda med Gore-Tex produktteknologi och litar på företagets löfte: Guaranteed to keep you dry.

Förutom att skydda människor från hårda väderförhållanden har Gore Fabrics Division alltid strävat efter att skydda miljön genom att minska den påverkan som Gore-Tex-produkter har på vår planet.

Gore är ett innovativt och teknologidrivet företag som ser på hållbarhet som en resa. Resan blir dock bara framgångsrik om alla – från tillverkare och återförsäljare till slutanvändare av produkterna – tar ansvar för att göra den lyckad.

Gore Fabrics Division arbetar bland annat med bluesign system och Oekotex för att få sina material certifierade, ökar användningen av återvunna och garninfärgade material och tillämpar de bästa teknikerna på marknaden för utsläppskontroller på sina tillverkningsanläggningar, som alla har certifierats i enlighet med miljöstandarden ISO 14001. Sist men inte minst har Gore satt det ambitiösa målet att år 2023 ha eliminerat PFCec från sina konsumentprodukters hela livscykel.

En av de första milstolparna som nåddes var introduktionen av Gore-Tex-produkter för allmänna utomhusaktiviteter, med en ny högpresterande och hållbar vattenavvisande behandling (DWR), som är fri från PFCec.

Marie Måwe, sustainable engagement director hos Gore, kommenterar :

Vi är oerhört stolta över våra senaste innovationer, eftersom de hjälper oss att minska miljöavtryck i våra outdoorprodukter utan att kompromissa med dess funktionalitet och hållbarhet.

Genom att vårda våra produkter på rätt sätt kan även konsumenter hjälpa till att göra skillnad. Bra skötselrutiner kommer att upprätthålla utmärkt prestanda och kan därmed förlänga livslängden på Gore-Tex-kläder, vilket är det mest effektiva sättet att minska dess ekologiska fotavtryck. Det har framkommit genom livscykelanalyser (LCA) med perspektivet ”från vaggan till graven” som Gore Fabrics Division gjort för att bedöma den totala livslängden av en färdig Gore-Tex-produkt. Detta stöds även av externa studier.

Ofta ses återvinning av klädesplagg som den mest hållbara lösningen. Det stämmer dock sällan. I de flesta fallen spelar återvinning bara en liten roll i att minska produkternas miljöavtryck, förklarar Måwe.

Å andra sidan har analyser gjorda av det svenska, statligt ägda forskningsinstitutet RISE, bland andra, visat att ett klädesplaggs miljöavtryck kan minskas med 49 procent om vi dubblerar antalet gånger som det används, fortsätter Måwe.

Det är med andra ord kristallklart: längre användning av klädesplagg kan göra störst skillnad och det är därför som Gore Fabrics Division ser prestanda och livslängd hos sina produkter som en tydlig hörnsten i sin hållbarhetsstrategi.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083