23948sdkhjf

Ingvar Larsson: Därför gick MQ i konkurs

Bolaget saknade långsiktigt kapital för att ta MQ genom coronakrisen.

Ingvar Larsson, som värvades till vd i augusti 2018 för att rädda ett krisdrabbat MQ, har nu tvingats ge upp när konkursen är ett faktum.

För bara några veckor sedan fanns ett nytt finansieringspaket på plats. Men företrädesemissionen om 250 miljoner kronor som garanterades av MQ:s största aktieägare -- däribland Öresund och Swedbank Robur -- och som en extra bolagsstämma skulle klubba om bara några dagar, fick avbrytas. Ett nytt bankavtal var också ingånget. Men i morse togs beslutet att ansöka om konkurs.

– Styrelsen ansåg i mars att finansieringspaketet skulle räcka för att vända och ta bolaget framåt i enlighet med vår affärsplan. Men coronaviruset har påverkat både nutid och framtid, säger Ingvar Larsson till Habit, efter att han nyligen informerat medarbetarna i Göteborg.

Underskattade ni konsekvenserna av coronautbrottet?
– Detta var före utbrottet i Europa. Vi hade inte sett effekterna på marknaden då. Det var under sista halvan av mars och april som effekterna av coronaviruset eskalerade.

För att genomföra nyemissionen krävdes det att styrelsen skulle  intyga att kapitalet skulle räcka minst ett år, säger Ingvar Larsson.

– Styrelsen ansåg att det behövdes mer kapital för att klara coronaperioden.

Regeringens stödpaket till företag (statliga lånegarantier) skulle ha kunnat vara en räddningsplanka, men bolaget fick inte sin bank med på tåget. 
– För det krävs en bank som söker bidragen. Där har vår bank inte ansett sig ha möjlighet att ställa upp att göra en sådan ansökan för oss.

På grund av att läget var för kritiskt?
– Den bedömde inte att det var möjligt.
Därmed var heller inte någon rekonstruktion aktuell. Här sade banken också nej, enligt Ingvar Larsson.

På frågan om varför det har varit så svårt att få MQ-affären att lyfta nämner Ingvar Larsson en otydlig målgrupp och svagheter i sortimentet - två faktorer som går hand i hand. Till det kommer en förändring av marknaden under de senaste tio åren.
– För MQ har det handlat om att ta ikapp tid. Vi har agerat oerhört snabbt under kort tid under hösten, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ingvar Larsson och exemplifierar med att en ny ledningsgrupp kom på plats, ett nytt butikskoncept lanserades, satsningar på marknadsföring och e-handel som har varit ett stort fokus. Men även arbetet med sortimentet som skulle lyfta försäljningen.
– Vi har jobbat med ledtiderna och vi hade ett superstarkt sortiment till hösten.

Vilka är de största förlorarna?

– Det är många, inte minst alla medarbetarna. Men jag skulle vilja vända på det. Jag har sagt till alla i dag att vi ska gå här ifrån som vinnare. Alla har gjort sitt yttersta, säger Ingvar Larsson som beklagar konkursen.

– Det är tråkigt och sorgligt. Vi hade något starkt på gång. Nu hoppas jag framför allt att det är någon som ser en möjlighet att plocka upp bolaget och driva det vidare. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125