23948sdkhjf

Nya regler för korttidsarbete – permitteringsgraden ökas till 80 procent

Fler oanmälda kontroller ska förhindra att stödet missbrukas.

Regeringspartierna har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att växla upp korttidspermitteringen till 80 procent.

Det framkom på en presskonferens på tisdagen med finansminister Magdalena Andersson (S), Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Tidigare har företag kunnat få rätt till permittering av personal på upp till 60 procent varpå arbetsgivarens arbetskraftskostnad minskar med drygt 50 procent.

Till det befintliga permitteringsprogrammet har 24 000 ansökningar inkommit motsvarande en kostnad på cirka 9 miljarder kronor, varav runt 16 000 godkänts, berättade finansministern.

Emil Källström framhöll att korttidspermitteringen redan varit en stor lättnad för drabbade företag, och nu växlas upp. Med 80 procents permittering minskar lönekostnaden för en anställd med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön.

Per Bolund sade att arbetsgivare inte får missbruka permitteringen. Varenda krona som satsas i detta handlar om att bekämpa krisen varpå kontrollerna över att företag handlar rätt kommer att utökas. Bland annat kan fler oanmälda kontroller av personalliggare komma att ske av Skatteverket som kommer att bistå Tillväxtverket vid kontroller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078