23948sdkhjf

Stockmann i rekonstruktion

Coronapademin sänker Lindex ägare.

Den finländska varuhuskoncernen Stockmann har beslutat att lämna in ansökan om företagsrekonstruktion.

Bakgrunden är kraftigt minskade kundmängder till följd av coronavirusepidemin.

"Trots att Stockmann-varuhusaffärsverksamhetens och Lindex näthandel har fortsatt att växa kraftigt under de senaste veckorna räcker inte tillväxten i det digitala uträttandet av ärenden i denna exceptionella situation till att ersätta den väldigt kraftiga nedgången i kundmängderna", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Rekonstruktionsförfarandet gäller inte koncernens dotterbolag, det vill säga Stockmann-varuhusen i Baltikum eller Lindex.

Stockmann-koncernen förnyade år 2019 sin strategi och inledde ett reformprogram för både Stockmann-varuhusaffärsverksamheten och Lindex som innehåller kostnadsbesparingar och andra effektiveringsåtgärder.

Utvecklingen av bolagets affärsverksamhet fortsatte som tydligt bättre än det föregående året under januari-februari 2020, skriver Stockmann. "Det har gjorts mycket hårt med arbete hos Stockmann och Lindex för att utveckla och förnya affärsverksamheten så att resultatet för båda våra affärsverksamheter vänds till tillväxt innan år 2020. De strategiska val som gjorts på våren 2019 har visat sig vara rätta och koncernens affärsverksamhet har utvecklats såväl år 2019 som i januari-februari 2020 på det sätt som eftersträvats", heter det.

Bolaget pekar på att det Stockmann-koncernen innehar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet i och med de inledda åtgärderna. Stockmann meddelade den 18 mars att utbrottet av coronaviruset kommer att avsevärt försvaga volym och lönsamhet i bolagets affärsverksamheter.

Bolaget inledde den 23 mars besparingsåtgärder och samarbetsförfaranden inom varuhusaffärsverksamheten i Finland i syfte att anpassa personalresurserna genom tidsbestämda permitteringar. Även Lindex har inlett åtgärder för att minska på kostnaderna och för att anpassa sina personalresurser i sina olika verksamhetsländer. Bolaget har diskuterat in ansökan för att inleda företagsrekonstruktion med sitt banksyndikat samt med vissa andra stora borgenärer.

"Dessa grupper, som representerar över en femtedel av alla bolagets kända borgenärer, har preliminärt uttryckt sitt positiva förhållande till inlämningen av ansökan", skriver Stockmann. Bolagets styrelse kommer att kalla till en extra bolagsstämma. Stockmann publicerar delårsrapporten för januari-mars den 30 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095