23948sdkhjf

Konkurserna minskar – dramatisk ökning av rekonstruktioner

Rekonstruktionerna ökar och inte minst inom detaljhandeln och för bolag med i grunden positiva resultat.

Inte oväntat så konsterar UC att konkurserna ökar kraftigt inom hotell- och restaurangbranschen där ökningen i mars låg på 123 procent.

Trots den nuvarande situationen med kraftigt minskad försäljning i vissa delar av sällanköpshandeln minskade antalet konkurser i detaljhandeln med 17 procent i mars 2020  jämfört med samma månad i fjol.

Under mars i år gick 58 bolag omkull inom delbranschen medan motsvarande siffra för i fjol låg på 70 företag i konkurs.

Hittills i år har konkurserna i detaljhandeln minskat med 8 procent och 167 företag har gått omkull jämfört med 182 under årets första tre månader i fjol.

Dock siar UC att läget kommer att förändras desto längre coronapandemin pågår och en stor våg av konkuser kan följa i detaljhandeln.

- Inom detaljhandeln är dyra lokalhyror ett stort problem. Även om delar av personalen permitteras ska hyran betalas och med sjunkande omsättning är det omöjligt i längden. Den detaljhandel som klarar sig bra just nu är livsmedelshandeln där vi konsumenter har sökt oss till mindre butiker när stormarknadens hyllor har gapat tomma, vilket har gynnat de små butikerna, säger Richard Damberg, ekonom hos UC.

UC konsterar också att rekonstruktionerna ökar och fem bolag om dagen försätts nu i rekonstruktion jämfört med i fjol då ett bolag var tredje dag försattes i rekonstruktion.

- Jag har aldrig sett en sådan kraftig ökning av rekonstruktioner förut. Den drabbar nu i första hand detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. I nästa skede drabbar detta banker och fastighetsägare som får förhandla om nedskrivningar av skulderna till de här bolagen, säger Richard Damberg.

Bolagen som hamnade i rekonstruktion i mars 2020 omsatte tillsammans nästan 4 miljarder, uppger UC och jämför med siffran 20 miljarder för hela fjolåret.

De bolag som hamnade i rekonstruktion under mars 2020 skiljer sig från de bolag som gick i rekonstruktion under 2019. Då hade ungefär hälften av alla bolag negativa resultat. Under 2020 drabbade rekonstruktionerna bolag med positiva resultat i högre utsträckning.

Hittills i år har konkurserna totalt i landet ökat med 9 procent jämfört med samma period 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078