23948sdkhjf

Tyska dotterbolag för Esprit i rekonstruktion

Koncernen utvärderar även de andra europeiska dotterbolagen.

Coronapandemin slår hårt mot modebranschen som i många länder tvingas stänga butiker.

Nu har Esprit ansökt om rekonstruktion för sex av koncernens tyska dotterbolag.

Detta efter att modekoncernen tvingats stänga samtliga butiker i Europa och därtill sett en svagare efterfrågan på modeföretagets produkter under coronapandemin. 

Även i Sverige är enligt uppgift till Habit butikerna stängda  utom franchisebutikerna som är tre till antalet; bland annat i Västra Frölunda och i Linköping.

I förra veckan lämnade bolaget bakom Espritbutiken i Storkenhuset I Alingsås,Style by Spirit, in en konkursansökan till Alingsås tingsrätt. Företaget, med sex anställda, uppger till Alingsås Tidning  att försäljningen minskat till följd av coronaviruset.

I ett meddelande som modekoncernen, noterad på börsen i Hongkong, skickat ut signerad Esprits groups vd Anders Kristiansen och som Habit tagit del av framgår att Esprit räknar med att rekonstruktionen ska ta ett par månader och ska syfta till att skydda modekoncernens framtid och att full kontroll behålls inom koncernen.

Nu ska en rekonstruktionsplan utarbetas för att förbättra företagens livskraft.

De bolag som har försatts i rekonstruktion är Esprit Europe GmbH (DEEG), Esprit Europe Services GmbH (DEES), Esprit Retail B.V. & Co. KG (DERB), Esprit Wholesale GmbH (DEWG), Esprit Design & Product Development GmbH (DEPD) och Esprit Global Image GmbH (DEEA).

Enligt tyska medier berörs 2 300 anställda av den uppkomna situationen och en tredjedel av Esprits medarbetare arbetar för de sex tyska dotterbolagen. Hur många och om arbeten försvinner i och med rekonstruktionen är ännu inte känt.

Enligt Esprit påverkas i nuläget inte de andra bolagen inom koncernen av rekonstruktionen i de tyska dotterbolagen och Esprit skriver att koncernen inte är på obestånd men att ”covid-19 och motåtgärderna som genomförts av regeringar över hela Europa har haft en negativ inverkan på Esprits buiness”.

Vidare framgår att Esprit håller på att utvärdera även de andra europeiska dotterbolagen och definiera en solid omstruktureringsplan för hela Esprit group.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078