23948sdkhjf

Skobranschen: ”Värsta tappet i mannaminne”

”Nu är det kris på riktigt, en hel skobransch riskerar inom kort att gå i graven" skriver skobranschaktörer i ett gemensamt upprop. Här är branschens förslag på krisåtgärder.

”De dramatiska följdeffekterna av covid-19 fortsätter att prägla de svenska skoaktörernas vardag. Detta är givetvis inte en situation som endast medför katastrofala påföljder för skobranschen, utan även samtliga branscher med etablering i fysiska butiker – oberoende av ort, placering, storlek och inriktning”, skriver skobranschens aktörer i upprop signerad en rad branschaktörer som Peter Blomquist, vd för Scorettgruppen, Torgeir Guldbrandsen, vd för Euro Sko Group Sverige,  Thomas Bergqvist, vd,Bergqvist Skor, Lena Tropp, JF Johansson Skor, Christer Jarméus, Jarméus Skor, Katarina Antman, Ryns Skovaruhus och Jan Smeds, vd, ANWR.

Aktörerna skriver vidare att trots enorma tapp i försäljningen, generellt omkring 75 procent men det talas om tapp upp emot 80 till 95 procent, i de fysiska butikerna så ser handlarna inte heller några stora ökningar i webbutikerna trots stora insatser på att styra om trafik. 

– Inom 1-2 månader kommer kassan att vara tom. Om vi fortsätter detta tapp som trenden påvisar kommer pengarna att ta slut innan maj, och hela den anrika svenska skobranschen kommer att gå i graven. I Sverige har vi en lång tradition av familjeägda, näringslivskraftiga skoföretag med mångårig branschkunskap och kunskap kring skon som hantverk. Detta måste till varje pris förvaltas och bevaras för att kunna fortsätta gynna den inhemska ekonomin, och familjeägda företag med lokal förankring! Att kunna införskaffa skor i den lokala butiken på hemmaplan är även viktigt ur miljömässig hållbarhetssynpunkt, Jan Smeds, vd, ANWR Norden med 90 butiker och ett företag som har verkat i branschen i över 100 år.

Aktörerna menar att det  krispaket som presenterades den 25 mars kommer att hjälpa framförallt mindre bolag men räcker inte för att rädda nuvarande bortfall av försäljningen.

– Nulägesanalys: I stort sett hela skobranschen tappar i dess omfattning. Vi ser i de värsta tappen i mannaminne, oberoende av ort och placering, nu mellan 80–95 procent, säger Peter Blomquist, vd, Scorett Footwear.

Skobranschen förslag på krisåtgärder:

• Slopad moms under den pågående krisen

• Slopade arbetsgivaravgifter under den pågående krisen

• Korttidspermittering á 100 procent som ej behöver återbetalas

• Slopad sjuklön från 16 mars

• Slopade hyreskostnader (likt åtgärder man vidtager i Danmark)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079