23948sdkhjf

Svensk Handel välkomnar regeringsstöd för sänkta hyror

För en vecka sedan vädjade Svensk Handel om tillfälligt hyresstopp för att rädda jobb och företag. Nu har regeringen presenterat ett åtgärdsprogram för att rädda landets småföretag som bland annat innehåller ett statlig stöd för att sänka lokalhyreskostnaderna för utsatta företag

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, menar att regeringens nya satsningar är ett steg i rätt riktning.

– Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom, säger Karin Johansson.

Regeringens hyresstöd gäller utsatta sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Syftet är att underlätta och påskynda omförhandling av hyror.

– Den här kompensationen söks i efterhand av hytresvärden. Alla de förerag som nu har fullt upp med att klara verksamheten slipper administrationen, det tar hyresvärden hand om. Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa mot sina hyresgäster och ser till att det här stödet kommer hyresgästerna till gagn och att de är beredda att agera snabbt och hjälpa hyresgäster som är i en väldigt svår situation, betonade finansmarknadsminister Per Bolund, under regeringens pressträff.

Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet söks i efterhand och gäller för perioden 1 april – 30 juni. För detta avsätts 5 miljarder kronor.

– När regeringen nu agerat i hyresfrågan utgår Svensk Handel från att landets fastighetsägare också är beredda att ta sin del av det ekonomiska ansvaret i denna utsatta situation, säger Karin Johansson.

Regeringens sänker också arbetsgivaravgifterna för småföretag. Men mer behöver göras, menar Svensk Handel.

– Det saknas åtgärder för att stötta de lite större aktörerna inom sällanköpshandeln där situationen är hårt pressad med försäljningsbortfall på upp till 70-90 procent. Här står tiotusentals jobb på spel, säger Karin Johansson.

Enligt Svensk Handel riskerar 40 000 arbetstillfällen att försvinna inom butikshandeln och ytterligare 30 000 jobb är hotade inom partihandeln. Totalt bedöms alltså 70 000 handelsjobb vara i fara.

Fakta/Åtgärdspaketet

  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.
  • Tillällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher.
  • Reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt så att egenföretagare som har drabbats hårt till följd av virusutbrottet får sänkt skatt. Dessutom kommer det tidigare presenterade förslaget om nya möjligheter att få anstånd med skatteinbetalning att utvidgas. 
  • Företag som läggs vilande vid arbetslöshet undantas under 2020 från regeln om att företag endast får läggas vilande en gång under fem år.

Källa: Regeringen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109