23948sdkhjf

RNB:s vd: "Coronapandemin fick allt att tippa över"

Vd Kristian Lustin om rekonstruktionsplanerna och vägen framåt för Polarn O. Pyret, Brothers och Departments & Stores.

På måndagen kom beskedet att RNB ansökt och beviljats rekonstruktion av dotterbolagen Departements & Stores, Brothers och Polarn O. Pyret. Ansökan till Stockholms tingrätt  kom i samband med delårsrapporten för andra kvartalet.

Coronapandemin var det som till slut ledde till att de tre dotterbolagen försattes i rekonstruktion enligt koncernens vd Kristian Lustin.

– Det var det som fick allt att tippa över. Utan den hade vi inte hamnat i denna kris och blivit tvungna till rekonstruktion. Den effekten kom så fort, från en dag till en annan, och vi är helt beroende av intäkter i butikerna och det handlade om miljoner i uteblivna intäkter varje dag vilket gjorde att vi mycket snabbt hamnade i ett akut läge, säger Kristian Lustin, vd RNB till Habit.

Exakt hur mycket försäljningen rasat i koncernens fysiska butiker den senaste veckan vill han inte uppge men säger att det är i storleksordningen som flera andra detaljhandelsbolag angett under de senaste dagarna, det vill säga tapp om uppemot 80 procent.

Han säger att e-handelsförsäljningen ökat under de senaste två veckorna men att tappet i de fysiska butikerna inte på långa vägar kan kompenseras av ökad e-handelsförsäljning.

För Departments & Stores har intäktstappet varit större då man inte heller på samma vis kan styra över försäljning till e-handel även om e-handelssatsningen Man of a kind sorterar därunder.

Kristian Lustin siar att rekonstruktionen på grund av storleken på bolagen kommer att ta minst sex månader, givet att bolaget beviljas förlängd rekonstruktion efter tre månader, vilket han dock har gått hopp om.

Handlar det om stora butiksstängningar?

– Dialog med hyresvärdar och leverantörer är de mest vitala delarna i rekonstruktionsplanen för samtliga dotterbolag. Det är för tidigt att säga något om butiksstängningar för dotterbolagen men vi kan konstatera att de butiker vi ska driva i framtiden måste vara lönsamma och vi måste hitta långvariga gemensamma lösningar med hyresvärdarna. De allmänna diskussionerna om hyresnivåer fanns redan innan men accelererade under senaste veckan med anledning av coronapandemin. Sedan ser förutsättningarna olika ut för bolagen och de som händer på och omkring NK i form av ombyggnationer och nu också med VRG gör läget mer komplext.

För Departments & Stores, med ytor på NK, menar han att det handlar om att se till att varuhusets ombyggnationer blir färdiga och att dialogen med hyrevärden om vad som behöver göras fortlöper enligt plan.

Polarn O. Pyret har redan inlett ett större sortimentsarbete, som Habit tidigare berättat om, som först når butikerna med höstkollektionen och där är han övertygad om att barnklädeskedjan är på rätt väg.

Efter ett antal bra år med positivt rörelseresultat, började räkenskapsåret 19/20 svagar för kedjan med en kollektion som fick ett ljummet mottagande i kombination stor prispress, utebliven vinter och höga valutakurser.

Nu  flyttar barnklädeskedjan  varor från butiker tillbaka till lagret så att de kan säljas online och alla icke-affärskritiska kostnader skärs ner.

Brothers har brottats med lönsamhetsproblem betydligt längre än Polarn O. Pyret men Kristian Lustin menar att det pågående arbetet med uppdaterat och prisjusterat sortiment och ny marknadsföring riktade till en identifierad kärnkund gör att bolaget redan är på rätt väg.

Kristian Lustin tycker att det finns en given plats för konceptet också då detaljhandel och konkurrensen på herrmodemarknaden har förändrats mycket under de senaste åren.

– Vi skulle inte beviljats rekonstruktion om vi inte hade haft en bra plan att ta oss ur den här situationen. Vi kommer att komma ut ur den här rekonstruktionen stärkta och ser framåt positivt. Vi hade redan lagt en god grund för dotterbolagen i och med att vi flyttat över ansvaret och givit bolagen möjlighet att själva bestämma över deras framtida utveckling. Vi har redan reducerat centrala kostnader vilket ger oss mycket goda förutsättningar.

Med anledning av coronapandemin har RNB sett över bemanning och även minskat öppettider i butikerna.

Tidigare har RNB aviserat att det finns ambition att sälja dotterbolagen som också gjorts mer självständiga, hur påverkas planerna av rekonstruktionen?

Någon kan förvärva bolagen på samma sätt som tidigare. Målet är att de åtgärder vi avser att genomföra under rekonstruktionen såväl finansiellt som operationellt ska skapa långsiktigt lönsamma och attraktiva bolag.

Läs mer om: RNB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109