23948sdkhjf

H&M kan permittera 10 000-tals – utdelningen föreslås utebli

Coronapandemin slår hårt mot detaljhandelsbolagen och på måndagen aviserade H&M att "globalt sett kommer troligen tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras"  men att koncernen inte i dagsläget kan ange ett exakt antal.

Samtidigt har, som tidigare meddelats ett stort antal butiker stängt, däribland i Italien, Tyskland och USA och i helgen även i Storbritannien. 

I dagsläget är 3 441 av koncernens 5 062 butiker stängda. Onlineverksamheten finns på 50 av kocernen 74 butiksmarknader  men i pressmeddelandet skriver koncernen att "efterfrågan är dämpad på de marknader som fortfarande är öppna vilket hittills har påverkat marsförsäljningen mycket negativt".

Nu väntar en rad åtgärder bland annat avseende inköp, investeringar, hyror och bemanning och dialog kring tillfälliga permitteringar har inletts på ett antal marknader och kommer att följas av ytterligare tillfälliga permitteringar på övriga marknader som berörs av coronasituationen. Därtill kan eventuella uppsägningar av medarbetare inom verksamheten ske.

"Globalt sett kommer troligen tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget".

H&M-gruppen ska återkomma om förväntade finansiella effekter för innevarande kvartal i tremånadsrapporten som publiceras den 3 april. Nu föreslår styrelsen  årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen

”Sedan vi i styrelsen lämnade vårt ursprungliga utdelningsförslag i januari har marknadsläget drastiskt förändrats. Mot bakgrund av rådande situation och osäkerhet om marknadsutvecklingen har styrelsen idag beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 9:75 kr per aktie, totalt drygt 16 miljarder kronor, och istället föreslå årsstämman 2020 att det inte blir någon utdelning. Jag är övertygad om att det här är det bästa att göra i detta läge för att ytterligare förstärka företagets redan starka finansiella ställning och därigenom säkerställa vår handlingsfrihet framöver,” säger Stefan Persson, styrelseordförande i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078