23948sdkhjf

HUI Research: ”Läget akut i sällanköpshandeln”

På fredagsmorgonen konsterar HUI Research i en inledande lägesbild av coronapandemins påverkan på detaljhandeln att läget inom sällanköpsvaruhandeln är akut.

Rapporter om varsel,permitteringar, uteblivna kundtillströmningar och nedkortade butiksöppettider duggar tätt och HUI Research uppger att inom sällanköpsvaruhandelns fysiska butiker är aktiviteten mycket lägre än normalt och läget beskrivs som ”akut till följd av dramatiskt sjunkande besökstal som i många fall sannolikt uppgår till 50 procent eller mer", heter det.

Inom den, även innnan coronapandemin, redan hårt drabbade sällanköpshandeln är marginalerna redan små varför effekten av omfattande försäljningsbortfall blir mycket stora.

HUI Research skriver i lägerapporten att inom sällanköpsvaruhandelns onlinehandel, där omkring 10 procent av handeln normalt sker, är aktiviteten kring normalläget.

Men samtidigt konsterar HUI Reserach att varuförsörjning påverkas och kan på sikt också påverka näthandeln samt därtill gör oron kring corona att konsumenterna håller hårdare i plånböckerna.

Även andra verksamheter inom handeln som inköp, logistik och bemanning påverkas.

”Ingen vet idag med säkerhet hur smittspridningen av covid-19 kommer att utvecklas framöver men sannolikt blir de ekonomiska konsekvenserna kännbara under lång tid framöver, åtminstone för sällanköpsvaruhandeln. Nu gäller det att alla inom branschen hjälps åt för att förstå och mildra skadeverkningarna så mycket som det bara går”, skriver HUI Reserach i rapporten.

Nu uppmanas till tät kontakt mellan detaljister och fastighetsägare för att hitta bästa möjliga lösningar som förändrade öppettider och hur gemensamma kostnader bäst kan hållas nere.

Därtill uppmanar HUI Research att att broar byggs för utbyten av arbetskraft mellan krisdrabbade företag och detaljister inom dagligvaruhandeln, apotekshandeln och vissa delar av e-handeln som just nu slår i sitt kapacitetstak. I Sverige söker många dagligvarubutiker folk och Apotea har gått upp för att kunna "låna" personal av drabbade verksamheter och hoppas kunna välkomna ett hundratal nya anställda till sitt lager i Morgongåva redan nästa vecka.

Inom dagligvaruhandeln är läget det omvända med ökad försäljning i butikerna med anledning av konsumenteras storhandling- och bunkringsbeteende. Och även i nätmathandeln är aktiviteten högre än normalt.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11