23948sdkhjf

Inditex tappar försäljning och tvingas stänga butiker

Spanska modejätten har tillfälligt stängt nära 3 800 butiker på 39 marknader.

Inditex försäljning i lokala valutor har hittills under mars minskat med 24 procent. Under perioden 1 februari till 16 mars var nedgången 4,9 procent.

Det framgår av bolagets helårsrapport som sträcker sig fram till och med januari.

Som en effekt av coronavirusets utbredning har Inditex tillfälligt stängt 3.785 butiker fördelat på 39 marknader. Totalt har Inditex 7.469 butiker.

Med hänvisning till det rådande läget anser Inditex att det inte är rätt tillfälle för att föreslå någon utdelning för det gångna räkenskapsåret. Inför rapporten hade analytikerna i snitt räknat med en utdelning på 1:05 euro per aktie. Bolaget förbehåller sig rättigheten att återkomma med ett slutligt utdelningsförslag inför årsstämman i juli. Coronavirusets utbredning har även medfört att Inditex gjort en lagernedskrivning om 287 miljoner euro som belastade det gångna räkenskapsåret.

Inditex redovisar ett resultat efter skatt på 3,64 miljarder euro för hela det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som sträckte sig till och med januari.

Väntat var ett resultat efter skatt på 3,82 miljarder euro, enligt Infronts sammanställning av 17 analytikers prognoser.

Nettoomsättningen uppgick till 28,3 miljarder euro. Väntat var en nettoomsättning på 28,2 miljarder euro. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, hamnade på 7,60 miljarder euro. Väntat här var 7,88 miljoner euro. Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079