23948sdkhjf

Coronaviruset: ”Kommer krävas kraftiga åtgärder”

Apple-butikerna i Sverige har stängt – så resonerar några modekedjor om butiksstängningar och minskade öppettider.

Sällanköpshandeln drabbas redan hårt av coronavirusets utveckling med färre kunder i den fysiska handeln och lägre omsättning.

Än så länge finns inga krav i Sverige på butiksstängningar likt i Italien och Frankrike, där endast apotek och dagligvaruhandeln har öppet, men flera handelsaktörer som Habot och Habits systertidning Dagens Handel varit i kontakt med följer nu noga utvecklingen och svaren de ger kring utvecklingen är färskvara som snabbt kan komma att ändras.

Till Dagens Handel uppger Svensk Handels presschef Hans Tjernström att man följer läget noggrant och är oroliga. ”Svensk Handel är väldigt oroade för hur många butiker, inte minst i sällanköpshandeln, som påverkas. Det kommer att krävas fortsatt kraftfulla åtgärder” uppger Hans Tjernström i ett mejl till Dagens Handel.

På måndagen cirkulerade även ett rykte om att Gallerian på Hamngatan i Stockholm skulle stängas på grund av coronaviruset. Något som tillbakavisades av Tina Landelius, kommunikationsansvarig hos AMF Fastigheter.

Hon uppger i ett mejl till Dagens Handel att fastighetsägarens handelsplatser även fortsatt ska ha öppet med ordinare öppettider men att man följer utvecklingen och direktiv från myndigheter noga.

"Våra handelsplatser – Gallerian, Mood Stockholm, Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian – fortsätter att ha öppet enligt ordinarie öppettid så länge vi inte får andra direktiv från myndigheter eller hamnar i en situation som gör att vi måste ompröva beslutet. Vi har dock en stor förståelse för att våra hyresgäster drabbas av den stora oro som nu finns i samhället och har nu en nära dialog med dem för att hitta bra vägar framåt.Vi fortsätter att följa läget väldigt nära och löpande utvärdera situationen.

På tisdagen meddelade AMF Fastigheter att  butikernas avtalade minimiöppettid från i dag, tisdag, och fram till den sista april justerats ned under både vardag och helg. Vill butikerna hålla öppet längre än minimitiden så välkomnas naturligtvis det, uppger Tina Landelius.

Stängt har däremot Apple gjort. Techbolaget har stängt alla sina butiker utanför Kina, till den 27 mars. Det inkluderar även de tre butikerna i Sverige; Apple Store i Täby centrum, Väla centrum i Helsingborg och Emporia i Malmö.

H&M har också redan tvingats stänga ett stort antal butiker i Kina och Europa; något som direkt syns i koncernens försäljningssiffror.

På måndagen kommunicerade koncernen att försäljningsutvecklingen under andra halvan av första kvartalet, december till februari, har påverkats negativt av situationen kopplad till covid-19-viruset, främst i Kina där 334 butiker av koncernens 518 butiker var stängda under februari. Hittills i mars har H&M-gruppens försäljning påverkats negativt framför allt i Europa som en konsekvens av den fortsatta spridningen av viruset.

Sedan några dagar tillbaka är samtliga av koncernens fysiska butiker tillfälligt stängda i Italien och i helgen stängdes även alla butiker tillfälligt i Polen, Spanien, Tjeckien, Bulgarien, Belgien, Frankrike och delvis i Grekland.

För Sverige finns i nuläget inga sådana planer. 

"I dagsläget nej, men detta är en extrem situation och saker förändras dag för dag, timme för timme. För H&M-gruppen är säkerheten för våra kunder och anställda högsta prioritet och vi följer löpande utvecklingen och rekommendationer från myndigheter, skriver Ia Elf, presskontakt hos H&M i ett mejl till Dagens Handel.

Inte heller Lindex planerar i nuläget några butiksstängningar i Sverige. Däremot har modekedjan "i linje med myndigheters beslut i vissa av våra försäljningsländer har vi i nuläget stängt våra butiker i Tjeckien, Slovakien och Litauen", uppger Kristina Hermansson, kommunikationschef till Habit.

"Vi håller våra svenska butiker öppna enligt ordinarie öppettider, men vi följer såklart situationen mycket noga. Vi gör allt vi kan för att våra kunder och anställda ska känna sig trygga i våra butiker och agerar utefter myndigheters riktlinjer och rekommendationer", uppger hon.

I Danmark har kedjan Moss Copenhagen, med tolv butiker, enligt tidningen Finans bestämt sig för att hålla stäng i två veckor även om inte heller Danmark, likt Sverige, från myndighetshåll krävt att butikerna ska hålla stängt.

»Vi ska som verksamhet visa ansvar. Både för våra anställda, kunder och samhället  generellt. Om vi ska övervinna detta virus så snart som möjligt kräver det att alla deltar i ansvaret. Det är därför vi stänger butikerna,säger Anders Freund, vd, Moss Copenhagen till tidningen.

Enligt Finans planerar även ledningen för den danska modekoncernen DK company inom de närmsta dagarna att stänga butiker i Norge och Danmark för att istället fokusera på e-handel.

”På ekonomisk planet befinner vi oss i en helt obegriplig situation, oavsett om butikerna är öppna eller inte. Det finns fortfarande för få kunder, och om vi kan minimera risken för infektion ytterligare, vilket är den den danska strategin, är detta vägen framåt. Det viktigaste för mig just nu är att vi minskar risken för infektion för våra anställda och kunder, säger Jens Poulsen, vd för DK company till tidningen och vädjar samtidigt till myndigheter och regeringen om att hjälpa hela handelssektorn till överleva coronavirusets prövningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094