23948sdkhjf

Footway lägger bud på Sportamore

Ambitionen skapa ledande plattform för e-handel inom sport och mode.

First North-listade Footway har lagt ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Sportamore om att förvärva samtliga aktier i e-handelsbolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sportamore ställer sig positiv till "den industriella logiken bakom erbjudandet och det erbjudna vederlaget". 

Erbjudandet värderar varje aktie i Sportamore till 45:28 kronor och det totala värdet av budet för samtliga aktier i Sportamore motsvarar cirka 439 miljoner kronor. Aktiens stängde på 35:50 kronor på fredagen och budet motsvarar en premie om 27,5 procent.

Ambitionen bakom ett samgående mellan Footway och Sportamore, genom att Footway förvärvar Sportamore, är att skapa en ledande plattform för e-handel inom sport och mode. ”Genom samgåendet skapas en större kundbas, bredare sortiment och starkare operationella förmågor vilket ger förutsättningar för snabbare tillväxttakt, ett starkare och mer serviceorienterat konsumenterbjudande och högre lönsamhet", lyder motiveringen.

För att säkerställa att synergier, kompetens och andra centrala värden i förvärvet tas till vara och för att få en välfungerande kommunikation inom den nya koncernen är avsikten att skapa en ny koncernledning bestående av ledande befattningshavare från respektive bolag. 

Vederlaget i erbjudandet består av en kombination av stamaktier av serie B i Footway och kontanter.

Avseende 67 procent av de aktier i Sportamore som aktieägaren överlåter: 46:40 kronor kontant per aktie i Sportamore, och avseende 33 procent av de aktier i Sportamore som aktieägaren överlåter: 2,5 stamaktier av serie B i Footway per aktie i Sportamore.

Aktieägare i Sportamore som äger 300 eller färre aktier kan välja ett att bara få kontanter motsvarande 45:28 kronor per aktie.

Footway planerar att genomföra nyemission för att finansiera budet, dels en nyemission som ska användas till att täcka aktievederlaget i budet, och dels en riktad nyemission om högst 400 miljoner kronor. Den riktade nyemissionen är till 350 miljoner kronor täckt av bindande teckningsåtaganden.

E-handelsbolaget Sportamore hade en total försäljning på 319 miljoner kronor under årets fjärde kvartal (322), motsvarande en tillväxt på -1,0 procent. Rörelseresultatet blev 1,7 miljoner kronor (8,8).

I sitt vd-ord vittnar Johan Ryding om en "tuff marknad" och ett "extremt varmt väder". Han skriver vidare att bolaget planerade, och agerade, för mer försäljning genom "en rad projekt och insatser".

Under helåret 2019 passerade Sportamore en miljard i omsättning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096