23948sdkhjf

H&M i blåsväder för kartläggning av personuppgifter

H&M misstänks för olaglig kartläggning av anställda i Tyskland och hotas därför av omfattande böter, uppger Svt.

Kartläggningen, om 60 gigabyte, ska innefatta känslig och privat information om sjukdoms- och hälsotillstånd och familjeliv och datainspektionen i Hamburg, som öppnat en utredning, uppger till Svt att ”man utreder vad man kallar ett massivt brott mot dataskyddsreglerna, GDPR.

Informationen om de anställda ska ha varit tillgänglig för ett stort antal chefer och tyska  myndigheterna har nu givit H&M ett par veckor för att förklara sig.

Det är tillåtet för en arbetsgivare att spara uppgifter som man kan ha relevant behov av men kraven kring sjukdomar och särskilt känslig information är högre och kräver ytterligare motivering.

Både Karl-Johan Persson, tidgare vd , och Helena Helmersson, nytillträdd vd, beklagar det inträffade och medgav .

– Det är superolyckligt, det som skett. Självklart skall vi följa de lagar som finns när det gäller hur man får lagra sådana här känsliga uppgifter, säger Helena Helmersson till Svt.

På måndagskvällen framkom i ett reportage i Svt att modekoncernen kan ha personalakter med känsliga uppgifter även i Sverige. Detta efter att en tidigare anställd, som Svt talat med, läst sin personakt där uppgifter om mediciner och familjerådgivning fanns lagrade.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111