23948sdkhjf

XXL bromsar takten i butiksexpansionen – söker långsiktig finansiering

Svag januari och skuldnivån tynger sportkedjan vars intäkter sjönk med 22 procent under månaden.

Det norska detaljhandelsföretaget XXL räknar med att bromsa takten i butiksexpansionen till 3-5 nya butiker per år, och ska fokusera på nya butiker i Österrike samt vissa i Sverige.

Samtidigt kommer XXL att minska storleken på flera befintliga butiker.

Det framgår av bokslutsrapporten vars siffror var svagare än vad analytiker hade räknat med enligt Infront. "I linje med den befintliga tillväxtstrategin kommer XXL att fortsätta investera i nya butiker, e-handelsplattformen, befintliga butiker, infrastruktur och IT", skriver bolaget. XXL räknar med att koncernens kapitalinvesteringar, capex, kommer att uppgå till omkring 150-180 miljoner norska kronor under 2020.

Bolaget har en ambition på medellång sikt att lagret per butik ska vara 25 miljoner norska kronor. I rapporten gjorde XXL en lagernedskrivning på 385 miljoner norska kronor. 

Det norska detaljhandelsföretaget XXL uppger att företagets intäkter sjönk med 22 procent i januari till 600 miljoner norska kronor. "Alla marknader har varit utmanande med begränsade vinterförhållanden i alla våra viktigaste städer. Det ska jämföras med goda vinterförhållanden i Finland och Österrike i fjol, och normalt vinterväder i Norge och Sverige", skriver XXL som omedelbart kommer att sjösätta massiva lagertömningskampanjer.

XXL uppger att bolaget noga övervakar koncernens efterlevnad av bankkovenanterna och att det finns en risk för att bolaget inte kommer att leva upp till kovenanterna i slutet av det första kvartalet 2020, med tanke på de utmanande marknadsförhållandena och XXL:s skuldnivå. "XXL undersöker olika alternativ för långsiktiga finansieringskällor för företagets finansiering", skriver bolaget.

Läs mer om: XXL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069