23948sdkhjf

Handels flaggar för tuffa förhandlingar

I fredags presenterade parterna på handelsområdet sina krav inför årets avtalsförhandlingar.

Efter att ha analyserat budet från arbetsgivarparten Svensk Handel kommenterar nu Handels ordförande Susanna Gideonsson:

– Vi är bestörta över vissa av förslagen Svensk Handel lägger fram. Vi har mycket svårt att förstå hur deras förslag leder till utveckling för handeln, säger hon i en kommentar.

I ett pressmeddelande tar de upp arbetsgivarsidans krav på frysta ingångslöner, vilket facket hävdar kommer att leda till än större inkomstojämlikhet. De hävdar också att Svensk Handel vill ha fler otrygga anställningar.

”Svensk handel vill kraftigt försämra ersättningen för obekväm arbetstid. Samtidigt vill man att fler jobbar deltid. Just deltidsarbetande är de som är mest beroende av OB-ersättningen”, skriver Handels.

– Ena stunden säger man att det är svårt att rekrytera kompetent personal och att handeln är en framtidsbransch. Nästa stund vill man att fler ska jobba deltid, att anställda ska ha mindre inflytande över sina arbetstider och att löneutvecklingen ska vara sämre, säger Susanna Gideonsson.

– Svensk Handel har lagt långtgående krav som helt förändrar maktbalansen mellan anställd och företag. Krav vi aldrig kommer acceptera. Vi vill att handeln ska utvecklas och att handelns anställda, hjältarna i butik och på lager ska ha de löner och villkor de förtjänar. Handeln går bra ekonomiskt, det är dags att dela med sig, avslutar hon.

– Vi vill förhandla direkt med Handels och inte via media. Helt kort kan vi konstatera att Handels beskrivning av våra avtalskrav är överdrivna och missvisande, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094