23948sdkhjf

H&M byter vd

Helena Helmersson har utsetts till ny vd för modekoncernen. Karl-Johan Persson föreslås efterträda Stefan Persson som styrelseordförande.

Helena Helmersson, bolagets nuvarande COO, operativa chef, har utsetts till ny vd för H&M.

Hon efterträder Karl-Johan Persson som i sin tur föreslås efterträda Stefan Persson på posten som styrelseordförande. Ett uppdrag som Stefan Persson lämnar efter 20 år. 

– Jag känner mig trygg i att lämna över vd-rollen till Helena som är en erfaren och bra ledare som lever våra värderingar. Helena kommer att arbeta vidare på den plan som vi har satt för 2020 och framåt. Jag är mycket stolt över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under dessa år och att vi tillsammans lagt grunden för en bra framtid, säger Karl-Johan Persson, avgående vd i en kommentar.

Helena Helmersson har en lång karriär på H&M Bakom sig. Hon började hos modekoncernen 1997 som ekonom på inköpsavdelningen. Därefter har hon verkat på olika roller inom inköp och produktion, bland annat som hållbarhetschef och produktionschef baserad i Hongkong. Sedan drygt  ett år tillbaka har hon varit verksam som bolagets COO, chief operating officer.

Stefan Persson ska nu lägga  fram sitt förslag om byte av styrelseordförande  till valberedningen. Efter mer än 20 år som styrelseordförande har han beslutat sig för att inte ställa upp till omval vid vårens årsstämma den 7 maj 2020.

– Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag. Dessutom är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då vi levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runt om i världen och god finansiell styrka. Vi har gått från att vara ett bolag med ett varumärke till en grupp med idag nio varumärken. Vi har under de senaste åren gjort stora och nödvändiga investeringar i vår koncerngemensamma infrastruktur – bland annat inom logistik, tech, data och AI – investeringar som nu börjar ge avkastning i form av ökad kundnöjdhet, försäljning och resultat, säger Stefan Persson i en kommentar.

Därtill byter bolaget finanschef med anledning av att Karl-Johan Persson bett Jyrki Tervonen, finanschef för H&M-gruppen sedan 2008, att bli vd på Ramsbury Invest, som är formellt moderbolag till H & M Hennes & Mauritz AB. Jyrki Tervonen kommer att tillträda sin nya roll på Ramsbury den 1 juli 2020.

Som ny finanschef har bolaget rekryterat Adam Karlsson som idag arbetar som H&M:s head of controlling. Han har arbetat på H&M sedan 2003.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094