23948sdkhjf

Motrörelse premieras – Repameras grundare får utmärkelse

Belönas för arbetet med White monday.

Henning Gillberg, vd för Repamera, tilldelas Erikshjälpens utmärkelse Sveriges Second Hand Profil 2020 för sitt arbete med Black friday-motrörelsen White monday som han medgrundade för tre år sedan.

– Vi säger inte att man inte ska konsumera alls eller att man aldrig ska köpa nytt. Men vi behöver hitta balansen mellan ny innovation och att ta tillvara på det vi redan har. Behöver man verkligen köpa en borrmaskin om man ska borra ett hål i väggen eller räcker det om man hyr en i några timmar? Om ens byxor går sönder, behöver man verkligen slänga dem och köpa ett par nya, eller kan man laga dem och fortsätta använda dem? säger Henning Gillberg, i en kommentar.

Sedan starten har rörelsen växt rejält inte minst i fjol då nya kliv togs globalt och då också större aktörer, som till exempel Ikea, anslöt sig och även fler utländska aktörer i länder som USA, Singapore, Tyskland, Kenya och Turkiet.

Första året var vi 30 deltagare, andra året 180. 2019 var vi över 500 deltagare från 23 länder. I mig är det ett större lugn nu, för utanför mig finns en rörelse som inte är beroende av mig som person. White Monday har gått från att vara något som media tycker är lite kul att lyfta, till att verkligen bli en rörelse bland folket. Och det är först då vi kan göra skillnad på riktigt, säger Henning Gillberg.

White monday driver Henning Gillberg sedan 2018 tillsammans med föreningen Medveten Konsumtion.

Henning Gillberg tilldelas utmärkelsen onsdagen den 22 april.

Motiveringen till utmärtkelsen lyder;

År efter år skriker kommersiella handelsaktörer ut sitt budskap med en kraft som får oss att handla nytt för miljardtals kronor – och det bara under en enda dag.

Det som började som en fyndig lek med motsatsord har nu etablerat sig som en växande motrörelse som engagerar allt ifrån privatpersoner och influencers till organisationer och företag – i Sverige men också internationellt.

Som grundare av White Monday har Sveriges Second Hand Profil 2020 med stort engagemang skapat en kraftfull rörelse som driver på den viktiga utvecklingen mot en mer cirkulär konsumtion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062