23948sdkhjf

H&M Foundation uppmanar till satsningar på kvinnligt entreprenörsskap

Vill se världens investerare ge kvinnor tillgång till kapital på lika villkor.

H&M Foundation vill att världens investerare lyfter blicken och uppmanar i ett brev, och med en bifogad rappport, världens främsta investerare att ge kvinnor tillgång till kapital på lika villkor.

Läs också: Årets pristagare av Global Change Award 2020

Information, statistik och fakta om världens outnyttjade kvinnliga entreprenörskraft och  hur lite kapital som satsas på kvinnliga startups har paketerats som en fiktiv startup i behov av finansiering, värt 330 miljarder dollar per år, och skickats till världens 100 främsta investerare.

Projketet Unfounded Ltd, där informationen och grunden ligger i lärdomar som H&M Foundation och globala humanitära organisationen Care dragit, sätter fingret på att trots att kvinnor utgör hälften av världens befolkning, går ändå inte mer än cirka 3 procent av det riskkapital som investeras i amerikanska dollar till kvinnliga startups.

Enligt rapporten uppger 4 av 5 kvinnliga entreprenörer i utvecklingsländer att de helt eller delvis saknar det kapital och de finansiella tjänster de skulle behöva. I USA gick endast 2,8 procent av riskkapitalet till företag grundade av kvinnor 2019, enligt Pitchbook. I Sverige var motsvarande siffra 1 procent år 2018, enligt Dagens Industri.

– Kvinnors lika rätt till ekonomiska resurser och tillgång till finansiella tjänster är enligt FN en nyckelfaktor för att nå flera av de Globala hållbarhetsmålen till 2030. Ändå är den begränsade tillgången till just detta något som kvinnliga entreprenörer världen över möter. Med Unfounded Ltd vill vi nå dem som tar investeringsbesluten, visa att kvinnor är en bra investering och vilken enorm potential investerare går miste om när kvinnor inte inkluderas, säger Diana Amini, global chef, H&M Foundation.

Glappet mellan det kapital som behövs och det som finns tillgängligt för kvinnor har beräknats till 1.7 biljoner dollar av Världsbanken. I rapporten framgår att det mest effektiva metoderna för att minska fattigdom är finansiell inkludering.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.145