23948sdkhjf

EU-kommissionen utlyser tävling för att hitta innovationer för hållbar modeproduktion

I potten finns 150 000 euro.

På måndagen presenterade Europeiska kommissionen årets upplaga av tävlingen European Social Innovation Competition.

Denna gång vill EU-kommissionen sätta fingerat på hållbart mode och under temat Reimagine Fashion:Changing behaviours for sustainable fashion eftersöks projekt, som är i tidigt skede, som väntas förändra de sätt vi producerar, köper, använder och återvinner mode och som uppmuntrar till en mer hållbar förändring av konsumentbeteenden.

Tävlingen är öppen för deltagare från samtliga av EU: s medlemsstater och Horizon 2020-associerade länder och sista ansökningsdatum är onsdagen den 4 mars.

En jury väljer sedan ut tre vinnande idéer i november, som var och en får en utmärkelsen på 50 000 euro.

Men innan final och innan tio finalister ska utses bjuds 30 semifinalister in till European Social Innovation Academy i juli. Där väntar mentorskap och utbildning för att bättre strukturera sina utvecklingsplaner. Därefter utses tio finalister.

Enligt ett pressmeddelande köper den genomsnittlige EU-medborgaren mer än 12 kilo kläder, vars produktion bidrar med 195 miljoner ton koldioxid till atmosfären och använder 46 miljarder kubikmeter vatten.

Kläder står för mellan 2 till 10 procent av miljöpåverkan av EU: s totala konsumtion. Samtidigt har mer än 30 procent av kläderna i europeiska garderober inte använts på minst ett år. När de kastas bort återvinns mer än hälften av plaggen utan att läggas i blandat hushållsavfall och skickas sedan till en förbränningsanläggning eller deponi.

Tävlingen organiseras av European Commission med stöd från Nesta Challenges, Kennisland, Ashoka Spain, the European Network of Living Labs och Scholz & Friends.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235