23948sdkhjf

Resurssmarta förslag för textilsektorn

Behovet av nya fibrer ökar men samtidigt ställs krav på ökad hållbarhet. Möjliga vägar framåt finns, enligt en ny rapport.

Behovet av nya fibrer tros öka med 150 procent till år 2050. Men då lejonparten av de fibrer som tas fram i dag inte är nämnvärt hållbara utan ofta syntetfibrer från fossil råvara och vattenkrävande bomull behövs nya riktlinjer, samarbeten och processer.

Det menar rapportförfattarna till en ny rapport signerad Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och författad av bland andra delprojektledare Elin Larsson. Hon har länge arbetat med hållbarhetsfrågor bland annat som hållbarhetschef hos Filippa K och nu med det egna konsultföretaget Elco.

Rapportens fokus ligger på hur textilsektorn ska bli mer cirkulär och resurssmart.

– Textilier behöver bli mer resurseffektiva, från designfas till produktion, lagerhållning, försäljning, användning och tillbaka till återbruk och återvinning, säger Cecilia Tall, ordförande för projektets Textilgrupp och generalsekreterare för TEKO.

Åtgärder för att göra utvecklingen mer hållbar och som föreslås i rapporten är bland annat tydligare definition och en internationell standard för vad som verkligen är hållbara textilier.

Därtill behövs ramverk för hur olika material och produkter ska hanteras i slutfasen av en produkts livscykel. I rapporten menar man även att materiamäklare behövs för att för att möta den globala ökade efterfrågan behövs på återanvända materialflöden Restflöden kan komma från plastindustrin, skogsindustrin, livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin, bygg- och bilindustrin med fler.

Därtill vill rapportförfattarna hitta nya innovativa affärsmodeller baserade på återbruk, uthyrning, prenumeration på kläder och textilier behöver skalas upp. Ett annat förslag är en kreditnämnd för företag inom cirkulär ekonomi skulle kunna sättas upp för att erbjuda garantier eller förmånliga lån. Här finns rapporten i sin helhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062