23948sdkhjf

Uniqlos ägare sänker prognos

H&M:s konkurrent Uniqlos ägare, Fast Retailing, sänker prognosen för det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som avslutas den sista augusti med cirka 11 procent, framgår av delårsrapporten för första kvartalet.

Fast Retailings försäljning har drabbats av försvagning i Hongkong och Sydkorea. I Hongkong som en effekt av de storskaliga demokratiprotesterna medan avmattningen i Sydkorea bland annat varit en konsekvens av att en diplomatisk konflikt mellan landet och Fast Retailings hemland Japan lett till bojkott mot Uniqlo och flera andra japanska konsumentvarumärken.

Det första kvartalet är vanligtvis starkt för Uniqlo, som haft flera år av succéer med vinterkollektioner. Så blev inte fallet i år. Varmt vinterväder i Sydostasien och särskilt i nyckelregionen Kina har dämpat försäljningen i de viktiga utländska marknader som burit upp en period av försvagning i hemlandet. Rörelsevinsten i första kvartalet, med avslut i november, blev 91,7 miljarder yen, att jämföra med analytikerkonsensus på 110 miljarder yen. Nettoförsäljningen var 623 miljarder yen. Här var 675 miljarder yen väntat, enligt Bloomberg.

Prognossänkningen för helåret var inte heller i linje med på förhand ställda förväntningar - enligt Bloombergs analytikerkonsensus talade konsensus för en höjning av prognosen till 285 miljarder yen. Fast Retailing räknar med 245 miljarder yen i vinst, ned från tidigare 275 miljarder yen. Prognosen för nettoförsäljningen sänks till 2,3 biljoner yen, ned från tidigare 2,4 biljoner. Här var förväntningarna en mindre ökning från 2,4 miljarder, således en analytikerbesvikelse. Utdelningen spås landa på 500 yen per aktie, jämfört med analytikerestimat på 538 yen. Fast Retailings aktie höll dock emot de negativa nyheterna väl. Kursen var upp med 2,7 procent i nattens starka handel på Tokyobörsen, där huvudindexet Nikkei 225 i helhet var upp med 2,2 procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078