23948sdkhjf

Nudie Jeans utsedd till Årets denimleverantör

Varumärket hyllat på Habit Modegalan.

Under Habit Modegalan den 3 december stod det klart vem av finalisterna i kategorin Årets Denimleverantör som kammade hem priset, nämligen Nudie Jeans. Därmed fick Weekday och Karve Jeans, som tävlade om priset, se sig besegrade.

Nudie Jeans var tidigt ute med hållbarhet, men nu nafsar flera denimmärken er i hälarna. Kommer ni bli omsprungna av andra företag med miljöfokus?
– Alla ska kunna vara i framkant! Vi tycker att det bara är bra att andra märken kommer ikapp – då är vi där vi vill att branschen ska vara. Vi vill bara vara ledande så länge det behövs, säger Eliina Brinkberg, miljöchef hos Nudie Jeans.

Finns det några milstolpar i ert hållbarhetsarbete?
– Redan 2006 satte vi målet att endast jobba med ekologisk bomull, men då fanns inte möjligheten. Tillgången till material och produktion var inte tillräcklig. 2012 var alla våra denimprodukter gjorda av enbart ekologisk bomull, och sedan 2017 jobbar vi endast med ekologisk bomull i alla produktgrupper. 2019 lanserade vi jeans och jeansjackor gjorda i en kvalitet med 20 procent återvunnen bomull och 80 procent ekologisk bomull, där den återvunna bomullen kommer från våra egna insamlade jeans. 

I många år har denim varit mode och fokus har legat på ju trasigare desto bättre. Vad blir trenden framöver?
– Blått! En återkomst av en dry denim, originalet som du sliter in själv. Det kanske inte trendar så högt, men det är långvarigt och vi jobbar ju med plagg som finns kvar i garderoben länge.

Vad fokuserar ni på 2020?
– Att fortsätta jobba med det vi redan gör, fortsätta jobba nära våra leverantörer, och fortsätta utveckla våra cirkulära aktiviteter.

Motivering För idog och grundmurad hållning till såväl kvalitet, varumärkets DNA som varaktig och tidlös design. Oavsett modetrender, branschtendenser eller miljödebatter är årets vinnare alltjämt relevant, pålitlig och konsekvent.”

BILD 301_Nudie Jeans

Anna Ekehäll och Eliina Brinkenberg, Nudie Jeans, tog emot Habits pris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094