23948sdkhjf

Beckmansstudenter klädde kulturministern

Amanda Linds Nobelklänning ska belysa skogsbränder och klimatförändringar.

Beckmansstudenterna Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson skapade klänningen som kulturminister Amanda Lind bar under Nobelfestligheterna i Stockholms Stadshus på tisdagskvällen.

Duon hade skapat en klänning på temat eld och vars material och dekorationer skulle skapa känslan av nyss eldhärjad skog.

Klänningen, i sidenorganza, kreerades med hjälp av en tändare, broderier, glittrande strasstenar och tyg som ska symbolisera förkolnat trä.

–Vi ville få fram känslan av bränd natur, det ostrukturerade landskapet som skogen skapar efter en brand. För att få fram den känslan jobbade vi med att manipulera tyget, 100 procent sidenorganza, genom att bränna det. Runt de brända hålens kanter skapades en bronsaktig effekt, precis som glöd. Eftersom sidenorganzan formade sig efter manipulationen lät vi tyget tala för sig själv och valde att göra en enklare silhuett, säger Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson i en kommentar.

Modestudenterna i årskurs 1 på Beckmans Designhögskola fick tidigare under hösten i uppgift att skapa en klänning till kulturministern att bära på Nobelfestligheterna.

Sammanlagt skapades fem olika klänningar för Amanda Lind att välja mellan och klänningarna visas på Konstakademien från den 11 december.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109